Advertentie
sociaal / Nieuws

Grote verschillen in hulp aan arme kinderen

Gemeenten hebben extra geld gekregen om kinderen in armoede te ondersteunen. Ze doen dat ook, maar er zijn wel grote verschillen, zowel in beleid, aanpak als in uitvoering.

12 februari 2016

Gemeenten gaan heel verschillend om met het ondersteunen van kinderen in armoede. Kinderen in de ene gemeente kunnen tot wel vier keer zoveel euro krijgen als in een andere gemeente. Volgens hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk heeft een gang naar de rechter in Nederland echter weinig zin. Internationaal ligt dat anders.

150 euro
Gemeenten hebben extra geld gekregen om kinderen in armoede te ondersteunen. Ze doen dat ook, bleek vorig jaar uit een inventarisatie van de Inspectie SZW. Maar er zijn wel grote verschillen, zowel in beleid, aanpak als in uitvoering. En dat zorgt voor verschillen in ondersteuning, blijkt uit een rondgang van Binnenlands Bestuur. Sommige kinderen krijgen voor maximaal 150 euro aan hulp, anderen kunnen fietsen, computers, sportclubs en schoolreisjes vergoed krijgen.


Naar beste inzicht
De Groningse hoogleraar socialezekerheidsrecht Gijsbert Vonk kijkt er niet van op dat er tussen gemeenten verschillen ontstaan. Gemeenten mogen met het aanvullend budget dat ze van staatssecretaris Klijnsma hebben gekregen ten slotte ‘naar beste inzicht’ vorm geven aan hoe ze dat geld uitgeven. Zolang gemeenten daar democratisch over beslissen, denkt hij niet dat een gang naar de rechter om verschillen in ondersteuning aan te kaarten, succesvol zal zijn.

Internationaal
Anders wordt dat als een gemeente helemaal geen beleid maakt en het geld bijvoorbeeld in de pot algemene middelen stopt. Dat zou in strijd kunnen zijn met sociale grondrechten. ‘Een gang naar de Nederlandse rechter heeft dan echter over het algemeen weinig zin. Die is heel terughoudend in de toetsing van sociale grondrechten. Maar internationaal ligt dat anders. Verdragen als het Europees Sociaal Handvest of het VN-Verdrag economische, sociale en culturele rechten en het VN-kinderrechtenverdrag schetsen een ander beeld.  De regering kan aangesproken worden als één gemeente geen beleid hierover maakt. En Den Haag kan zich dan niet verschuilen achter “dat hebben we gedecentraliseerd”.’

Lacune
Vonk spreekt van een lacune in de Nederlandse stelsel van rechtsbescherming. Hij pleit er daarom voor dat er ook in Nederland een instantie komt die zich bezighoudt met het handhaven van sociale grondrechten. ‘Ik zou zeggen geef College voor de Rechten van de Mens als extra bevoegdheid om klachten in behandeling te nemen over de schending van sociale grondrechten. Dan hoeven mensen met hun klachten niet meer naar Europa of de VN en dan kunnen gemeenten aangesproken worden in plaats van Nederland als geheel.’

Lees in het magazine van Binnenlands Bestuur hoe gemeenten het ondersteunen van kinderen oppakken en voorbeelden.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Diablo
Het begint al met te lage school adviezen om armoede erfelijk te houden.Uit een soort stiefmoederlijke betrokkenheid.
zwarver gait
"as soon as your born, THEY make you feel small" (workin' class hero; john lennon)
hans blokker
Alleen kijken naar het geld lijkt te beperkt. De gemeente (of vrijwilligers) kunnen de kinderen ook zaken in natura aanbieden. Dan krijgen ze meer voor minder geld. Er zijn gemeenten die dat organiseren waardoor alleen kijken naar geld dus te beperkt is.
alexander / ambtenaar
Dit is nu het ultieme effect van decentralisatie. We zagen soortgelijke effecten al bij de verlening van bijzondere bijstand. En het wordt nu nog sterker. Zo heeft de ene gemeente mooier lantaarnpalen en de andere gemeente meer en betere zorg. In wezen om te huilen.
Eddy
Dat College voor de Rechten van de Mens is GEEN goed advies.

Zijn een stelletje bureaucraten die hun eigen agenda hebben. maar niet opkomen voor Nederlanders wiens mensenrechten geschonden worden.

Opdoeken dit college !
J de Vries / mederwerker
Zo eindelijk een nieuwe onderklasse de armen.
Het is hun eigen schuld toch RECHTS Nederland.
Blijf maar op de huidige politiekemacht stemmen.
VVD
PVDA
CDA
D66
PVV

Dan krijgen we meer van deze armen.
Terug naar de vorige eeuw kinderarbeid.
Werken voor een hongerloon.
Alle macht aan de rijken zo als willem van oranje had bedoelt.na de oprichting van onze democratie de boven klasse bepaald wat er gebeurt en hoe de wetten zijn voor al in hun eigen voordeel.
I. W. Bloemendal / Adviseur sociaal domein
Mooie analyse! Het laat nog eens duidelijk zien dat er wel een morele ondergrens is aan de gemeentelijke bestedingsvrijheid in het sociaal domein.
Mary
Hallo,Ik heb 3 kinderen maar ik wil graag aanvragen maar jammer niet luikt wij komen uit Egyptisch .sorry ik kan niet goed schrijven .gr mary
Tio / nobody
Rechten van het kind. Unicef. Er zijn mensen die in beroepsgroepen als huisarts zitten maar niets kunnen en niets doen dan alleen maar verkeerd. Er zijn specialisten die op misdadige manier te werk gaan en in een villa van 900.000 woont ,en een zeiljacht heeft van wel een paar ton en mensen die eerlijk zijn en hun best doen krijgen niets of veel te weinig. Mensen die niets kunnen in goedbetaalde banen maar niets kunnen dan alleen maar verkeerd doen wonen in miljoenenhuizen.Hun huis stouwen ze vol met dure dingen die gekocht zijn in dure winkels. Het is alsof ze niets anders hebben gedaan dan shoppen in dure winkels en dan ook nog eens slecht werk kunnen leveren. Als je hen hier mee confronteert beginnen ze te dreigen met rechtbanken en politie nadat wat zij hebben misdaan. Clandestien werk was het niet. En mensen die minder betaald krijgen zijn eerlijk en worden benadeeld. het zijn de uitwassen die het ook nog goed hebben terwijl zij het niet verdienen. Mensen die een luxe verfijnde levensstijl er op na houden zonder inhoudelijke prestatie(s) te hebben geleverd. En die jonge mensen in het verderf leiden om er zelf beter van te worden zonder moraal en geweten.
Advertentie