Advertentie
sociaal / Nieuws

Groningse gemeenten niet langer financieel solidair

Aan de financiële solidariteitsregeling voor de jeugdzorg in de provincie Groningen komt een eind. Tien Groningse gemeenten doen per 2018 niet langer volledig mee. De inhoudelijke solidariteit blijft bestaan, maar financiële solidariteit zal eerder met buurgemeenten worden georganiseerd.

29 september 2017

Tien Groningse gemeenten doen per 2018 niet langer volledig mee aan de financiële solidariteitsregeling voor de jeugdzorg. De inhoudelijke solidariteit blijft bestaan, maar financiële solidariteit zal eerder met buurgemeenten worden georganiseerd.

Niet meer volledig solidair

De discussie over het behoud van de financiële solidariteit is al een jaar gaande, maar kwam afgelopen vrijdag tot een conclusie: niet drie, maar tien gemeenten stappen uit de financiële solidariteitsregeling voor de jeugdzorg die vanaf 2015 tot en met 2017 geldt. ‘We hadden afgesproken dat we volledig solidair zouden zijn inclusief zorg in natura en de pgb’s’, wethouder Herwil van Gelder (GL) van De Marne en tevens vice-voorzitter van de Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeenten, uit. ‘In totaal zeggen nu tien gemeenten niet langer solidair te willen zijn op zorg in natura en pgb’s.'


Teleurstelling

Het gaat dan om de gemeenten Leek, Zuidhorn, Marum, Grootegast, De Marne, Eemsmond en Bedum. Eerder dit jaar gaven de gemeente Groningen en Vlagtwedde en Bellingwedde (straks Westerwolde) al aan niet meer solidair te willen blijven op zorg in natura en pgb’s, maar nog wel op inhoud en zwaardere en gecertificeerde zorg. Voor oktober moest dit worden bevestigd. ‘Gezien de tekorten die eraan komen wilden ook zeven andere gemeenten er niet mee doorgaan.’ Tegenover RTV Noord gaven de wethouders van Pekela en Stadskanaal blijk van teleurstelling over het mogelijk verdwijnen van de financiële solidariteitsregeling. Wethouder Johan Hamster (CU) van Stadskanaal vindt het te vroeg om af te stappen van de regeling. Volgens hem moeten eerst de oorzaken van hogere geldstromen tegen het licht worden gehouden.


Herindelingen

Voor 2017 stevenen de 23 gemeenten af op een verwacht tekort van ongeveer 14 miljoen euro. Toch zijn financiën voor verschillende gemeenten niet per se de reden om eruit te stappen. Zo is het besluit van de gemeente Groningen meer politiek ingegeven, vertelt Van Gelder. ‘Zij willen het geld voor de wijkteams terugzien in de afrekening van het zorggebruik.’ Voor de gemeente Leek is de prognose voor 2017 een tekort van 1,5 miljoen. ‘In de solidariteitsregeling wordt dat 5 ton. Ze hebben dus voordeel in 2017. Als 2018 net zo uitpakt, is dat voordelig voor hen. Maar ze willen er toch niet mee door.’ Dat geldt ook voor de gemeente van Van Gelder zelf: De Marne. Herindelingen komen eraan in de provincie Groningen. De Marne gaat samen met Bedum, Winsum en Eemsmond. ‘We kunnen in 2018 ook in clusters solidair zijn’, zegt Van Gelder.


Geen verweesde gemeenten

Van Gelder vindt het te kort door de bocht om te stellen dat de Groningse solidariteit nu omvalt. ‘We rekenen straks per gemeente af en bouwen de gemeenschappelijke jeugdhulppot af. We moeten uitzoeken hoe het er technisch uit komt te zien, nu meer dan drie gemeenten eruit stappen. We willen dat alle gemeenten op dezelfde manier met elkaar omgaan en dus niet dat er 13 gemeenten verweesd achterblijven, maar dat er eensluidende besluiten zijn. We moeten voor die overgebleven gemeenten kijken wat het effect is op het afrekenen van het pgb per gezin en op de gezamenlijke inkoop.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Menne van Dijk / wethouder
In het artikel wordt gezegd dat de gemeente Bedum ook niet-solidair wil zijn. Dit is niet juist. Het college van Bedum is nog steeds pleitbezorger van solidariteit van de gemeenten in Groningen. Jammer dat een deel van de gemeenten dit niet meer wil!
Advertentie