Advertentie
sociaal / Nieuws

GroenLinks stemt tegen budget gemeentefonds

GroenLinks in de Tweede Kamer heeft donderdag tegen het budget van het gemeentefonds gestemd. De partij wil benadrukken dat ze het onverantwoord vindt dat de voorgenomen decentralisaties naar de gemeenten tegelijk komen met bezuinigingen

28 november 2014

GroenLinks in de Tweede Kamer heeft donderdag tegen het budget van het gemeentefonds gestemd. De partij wil daarmee benadrukken dat ze het onverantwoord vindt dat de voorgenomen decentralisaties naar de gemeenten tegelijk komen met bezuinigingen. De laatste keer dat een partij in de Kamer tegen het budget voor het gemeentefonds stemde was volgens GroenLinks in 1996.

Fundamentele zaken
Volgens Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet zat er ook nu niets anders op: ‘Niet eerder kregen gemeenten in korte tijd zo veel verantwoordelijkheden van het Rijk overgedragen met zulke enorme bezuinigingen. De decentralisaties gaan over hele fundamentele zaken: gezondheid, zorg en deelnemen aan de samenleving. Door bij de invoering van deze wetten zo veel te bezuinigen, brengt het kabinet de zorg voor kwetsbare mensen willens en wetens in gevaar.’ (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Heel goed dat GroenLinks tegen heeft gestemd.

De enige reden dat deze taken naar gemeenten worden doorgeschoven is bezuiniging. Omdat het rijk (het kabinet) te bang is om zelf pijnlijke maatregelen te nemen schuift ze dit door naar de gemeenten die vervolgens de zwarte piet toebedeeld krijgen.
Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Puur symboolpolitiek.

De wetten in het sociaal domein zijn aangenomen (met stem van GL) tegen, en dan bereik je niks meer om een achterhoedegevecht te voren over het Gemeentefonds. Alleen mooi weer spelen voor de bühne.

Overigens als alle andere fracties hetzelfde hadden gedaan als GL was er helemaal geen geld naar de gemeenten gegaan....





Over de bezuinigingen kun je van mening verschillen. Maar nu al blijkt dat gemeenten (jeugd)zorg goedkoper blijken in te kunnen kopen (nog los van het volume) dan provincies en zorgkantoren ooit hebben gedaan.

Net als indertijd bij de invoering van de Wmo (2007) zal blijken dat instelling rijkelijk bedeeld zijn geweest de afgelopen jaren. Om dát geld voor de groei van zorg elders (en andere financieringsnood) te gebruiken lijkt me billijk.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Héél goed dat de decentralisatie van het Sociaal Domein zijn beslag heeft gekregen. Gemeenten werken namelijk veel efficiënter dan het Rijk en dan door het Rijk gesubsidieerde instellingen. Bij het Rijk zelf is het omgekeerde het geval; is er bijvoorbeeld al een plek gevonden voor de als gevolg van deze decentralisaties overbodig geworden batterij rijksambtenaren? Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de overtollige rijksambtenaren bij de Nederlandse Bank nu een groot deel van de controleactiviteiten op de banken naar de ECB verhuist? Zouden Kamerleden ook al op dat spoor zitten?
Advertentie