of 59232 LinkedIn

Gratis ov maakt ouderen minder eenzaam

Het ov in de hoofdstad is alleen gratis voor 65-plussers die moeten rondkomen met een inkomen van maximaal 110 procent van het wettelijk vastgelegde sociaal minimum. Belangrijkste doel van de proef is het bestrijden van eenzaamheid en het vergroten van het welzijn van deze ouderen. Dat is goed gelukt.
3 reacties

Amsterdamse ouderen met een laag inkomen maken massaal gebruik van het openbaar vervoer, dat sinds vorig jaar gratis is voor hen. De gemeente meldde donderdag dat 14.000 mensen het gratis abonnement hebben aangevraagd en 85 procent van die mensen er dagelijks tot wekelijks gebruik van maakt.

Bestrijden van eenzaamheid
Het ov in de hoofdstad is alleen gratis voor 65-plussers die moeten rondkomen met een inkomen van maximaal 110 procent van het wettelijk vastgelegde sociaal minimum. Belangrijkste doel van de proef is het bestrijden van eenzaamheid en het vergroten van het welzijn van deze ouderen. Dat is goed gelukt, zo blijkt uit de evaluatie: de mensen die gebruikmaken van het gratis abonnement, zeggen dat ze meer sociale contacten hebben en nu vaker de deur uitgaan om anderen te bezoeken.

Vervolg
Een grote meerderheid (85 procent) van de mensen die een vragenlijst van het statistisch bureau van de gemeente invulden, zegt daardoor beter in zijn vel te zitten. De proef loopt eind dit jaar af. Het gemeentebestuur heeft nog niet besloten of er een vervolg komt, maar liet wel weten daar onderzoek naar te doen naar aanleiding van de gunstige resultaten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Het klinkt mooi, maar wat politici - zeker van linkse huize - nooit lijken te snappen is dat door het tekortschietende onderwijssysteem - gratis niet bestaat. De OV-tarieven zijn door de invoering van de OV-shitkaart enorm hard gestegen. Een collectieve kortingsregeling voor ouderen in de daluren was veel logischer geweest en had ook voor extra inkomsten voor OV-bedrijven kunnen zorgen.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Dat gaat niet in Utrecht want daar maken ze geen paar honderd miljoen zoek.
Door Sophia Berendsen op
Dit wil ik ook in Utrecht !