Advertentie
sociaal / Nieuws

Grand départ

Morgen begint de proloog van de Tour de France op de Erasmusbrug in Rotterdam. De eerste etappe gaat zondag vanuit de Maasstad richting Zeeland. Wethouder voor stedelijke economie Dominic Schrijer (PvdA) vindt dat de stad gezegend is met de Grand Départ van de 97ste Tour.

02 juli 2010

Spraakmaker:  Dominic Schrijver

 

Rotterdam wel, Utrecht niet.
Wij zijn gewend om grote evenementen te organiseren. Omdat je dat heel lang doet ben je er goed in en omdat je er goed in bent trek je weer meer evenementen aan. Organisatoren vinden dat dingen hier snel en vakkundig georganiseerd kunnen worden. De ruime weginfrastructuur helpt ons natuurlijk ook een handje. Nogal wat Rotterdammers kijken neer op de gerenoveerde Dordtselaan op Zuid, maar de Tourorganisatie vindt het één van de mooiste straten die ze ooit hebben gezien, met dat wegdek en die platanen.

 

Wat heeft een Rotterdammer aan de Tour?
In ieder geval krijgt hij een fantastisch evenement voorgeschoteld. De Tour leeft hier, in buurten en op scholen. Ik heb ook geen kankerende Rotterdammer aan de deur gehad. De duizenden mensen die langs de proloogroute wonen, zitten echt loge in hun eigen skybox. Je moest eens weten wat bedrijven moeten betalen voor de opbouw van een partytent. De stad wordt van alle kanten door de nationale en internationale media in de schijnwerpers gezet. Je eigen stad komt vanuit de lucht en vanaf de straat wereldwijd prominent in beeld. Dat geeft toch een gevoel van trots?

 

En de economie?
We stoppen zo’n 10 miljoen euro in de organisatie. Daar waar wij opdrachtgever zijn van de opbouw, catering of beveiliging, komt dat geld via Rotterdamse bedrijven terug in de lokale economie. We hebben een bureau laten vaststellen hoeveel mensen uitgeven tijdens de Tourstart. Eén euro die wij erin stoppen, levert 3 euro’s aan bestedingen in de stad op. Die rekenmethode zit goed in elkaar en zullen we achteraf ook toetsen. NOC*NSF is geïnteresseerd in de methodiek. En dan heb je de televisieminuten en krantenmillimeters over Rotterdam. Die uitstraling is niet in geld uit te drukken.

 

Mee in een volgauto?
Nee, dat zou ongepast zijn. Ik heb sinds kort de portefeuille Rotterdamse economie. Mijn voorganger Lucas Bolsius heeft veel tijd in de Tour gestoken, net als de vorige burgemeester Opstelten. Ik ga gastheer spelen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie