Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten vragen massaal toelage huishoudelijke hulp

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) constateren donderdag dat gemeenten zich massaal hebben ingeschreven voor deze toelage, waardoor huishoudelijke hulp goedkoper kan worden ingehuurd.

11 december 2014

Bijna 20.000 huishoudelijke hulpen kunnen de komende twee jaar aan het werk blijven. Volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) willen nagenoeg alle gemeenten gebruikmaken van het extra geld (190 miljoen euro) dat het kabinet eerder uittrok om thuishulpen te behouden die door alle veranderingen in de zorg hun baan dreigen te verliezen.

Veel inschrijvingen voor toelage
Van Rijn en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) constateren donderdag dat gemeenten zich massaal hebben ingeschreven voor deze toelage, waardoor huishoudelijke hulp goedkoper kan worden ingehuurd. Uitgaand van een 16-urige werkweek, kunnen tenminste 19.000 mensen hun baan behouden met normale arbeidsvoorwaarden. Prachtig, aldus Asscher. Hij noemt het 'een groot succes dat alle gemeenten meedoen om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk mensen ontslagen hoeven te worden'.? (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Onderzoeker
Helaas is deze regeling slechts tijdelijk, deze mensen houden maximaal twee jaar hun baan hierdoor en daarna vliegen ze er toch wel uit. En ook is het zo dat de medewerkers het minimumloon krijgen, ongeveer tien euro per uur bruto. Maar de instellingen doen hier een toeslag van zo'n honderdtwintig (!) procent bovenop.



Medewerkers schieten hier dus niets mee op en hun vakbonden dus niets voor hen gedaan. De vakbonden moeten nadenken over de toekomst van deze mensen en hoe de uitbuiting door de instellingen stopt. In plaats van in te zetten op vaste banen (Abvakabo vooral...) en toe te staan dat medewerkers zo verschrikkelijk worden uitgebuit en nog geen zekerheden hebben.



Nu hebben Abvakabo, PvdA, SP en de VNG massaal meegewerkt aan graaiende instellingen. Zo worden die instellingen nu zo rijk en hebben ze van die gigantische reserves vaak. Heel erg dom en tegen het corrupte aan van 'links' Nederland en werknemers van de vakbonden die hiermee ingestemd hebben, zouden onmiddellijk hun lidmaatschap moeten opzeggen.



Wat doen deze bonden in vredesnaam voor de medewerkers in de huishoudelijke hulp zodat die straks weer zekerheden hebben en een fatsoenlijk inkomen? HOe zit het met de belangen van ZZP-ers, want die worden in elk geval minder uitgebuit dan mensen in loondienst en lijken ook iets meer te verdienen. En ze hebben meer perspectief dan mensen in loondienst.



Waarom doen de vakbonden daar niet meer mee, in plaats van te weigeren zich te vernieuwen en aan te passen aan de nieuwe tijd? Onder het mom van dat het niet goed zou zijn voor werknemers. Maar is deze vorm van extreme uitbuiting van werknemers en dan ook nog als tijdelijke oplossing wel goed?



De enigen die in hun vuistje lachen zijn de instellingen en de graaiende bestuurders.
Francis Blake / beheerder
Ik hoop dat dit geoormerkt geld is. Anders gaat het weer op aan leuke dingen voor de gemeenten. Of om gaten in het budget te vullen. Weten ze nou echt niet wat er in het land gebeurd daar in Den Haag? Of weten ze het maar al te goed?
Miguel Sloendregt
Flauwekulbericht. Volgens andere nieuwsbronnen gaan cliënten 10 euro per uur betalen. In mijn gemeente (Den Haag) is al eens onderzocht dat 80 % van de cliënten die huishoudelijke zorg krijgen een minimuminkomen hebben. Bij een modale indicatie voor deze zorg t.w. 3 per week zijn ze dus 130 euro per maand kwijt.. Die van mij kunnen dat in ieder geval niet betalen, hoor. Gevolg: opzeggen hulp, dag werkgelegenheid.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Willen ze in Den Haag, in samenwerking met de gemeenten, in het sociaal domein nou noodzakelijke en efficiënte hulp of (tijdelijke) werkgelegenheid creëren? Wie het weet mag het zeggen!
Janneke
Vraag me toch waarom Den Haag bij het efficienter regelen van de zorg en daar tegelijk bij flink wil besparen, geen inkomenstoets hanteert.



Hoewel veel ouderen die huishoudelijke hulp nodig hebben een laag inkomen hebben, zijn er ook veel ouderen die het zelf kunnen betalen.



Dus bespaar in de zorg en laat mensen bijdragen in de kosten afhankelijk van hun inkomen. En dan landelijk dezelfde berekening maken en vermogen telt alleen mee als het in box 3 zit.
Advertentie