Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten moeten controleren op verdringing

Gemeenten moeten voortaan nagaan of bij zogenoemde re-integratietrajecten voor werkzoekenden betaalde banen verloren gaan. De Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter een wetsvoorstel die dit regelt.

21 februari 2017

Gemeenten moeten voortaan nagaan of bij zogenoemde re-integratietrajecten voor werkzoekenden betaalde banen verloren gaan. De Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter een wetsvoorstel dat dit regelt.

Gemeenten
De Tweede Kamer wil voorkomen dat mensen met een betaalde baan worden verdrongen door mensen met een uitkering die als 'werkervaring' klusjes moeten doen. Een meerderheid schaarde zich dinsdag achter het initiatiefvoorstel Wet Verdringingstoets van oppositiepartij SP. Voortaan moeten gemeenten nagaan of bij zogenoemde re-integratietrajecten voor werkzoekenden betaalde banen verloren gaan. SP-Kamerlid Sadet Karabulut spreekt over een groot succes voor uitkeringsgerechtigden, schoonmakers en vakbonden waar de SP samen actie mee heeft gevoerd.

Tegenprestatie

Na de invoering van de Wet Werk en Bijstand eisen steeds meer gemeenten van mensen zonder baan allerlei klusjes als tegenprestatie voor hun uitkering, constateerde Karabulut. Daardoor kunnen deze uitkeringsgerechtigden zonder dat zij hier zelf iets aan kunnen doen, een concurrent worden van mensen met een baan. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Trevor
En als je dan als reïntegratie-kandidaat een normale sollicitatie doet voor de baan die je als kandidaat zou gaan innemen? :)
henk
Laten ze eerst zichzelf controleren! Veel stagiairs en veel trainees die gewoon uitvoerend werk doen.
Erik
Ik heb ook een voorstel. Namelijk een hashtag voor onuitvoerbare TK plannen: #TKonuitvoerbaar

Dit is niet te toetsen.



En nog een voorstel voor de TK: weeg nieuwe wetsvoorstellen af tegen eerdere.



En nog een voorstel: stop met achterhoedegevechten. 10-40% banen gaat niet verloren door verdringing maar door robotisering. Google/McKinsey
Hans / afdelingsmanager
Hoewel geen fan van hem vond ik deze beleidsregel van Trump wel goed: voor elk nieuw voorschrift van de federale overheid 2 bestaande voorschriften schrappen. Zou hier ook welkom zijn!
Frank van der Schaal / juridisch adviseur
Een kwart eeuw gelegen had je verplichte gemeentelijke toetsingscommissies m.b.t. verdringen van reguliere arbeid. Vooral bij SoZa is het vaak dat de geschiedenis zich herhaalt. Overigens was ook toen toetsing eigenlijk ondoenlijk.
Advertentie