Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Gemeenten hebben te veel beleidsvrijheid Wmo’

In een tussentijds rapport heeft de SER geadviseerd om de AWBZ niet naar de Wmo over te hevelen in zijn huidige vorm. Gemeenten hebben niet de beleidskracht in huis om die taken op zich te nemen, stelt de raad.

27 september 2012

Het is onverstandig om de AWBZ in zijn huidige vorm over te hevelen naar de Wmo. Dat stelt de SER in een tussentijds advies aan de regering. De raad noemt de grote beleidsvrijheid als boosdoener, maar gemeenten zouden ook niet genoeg rekening houden met het belang van zorgpersoneel.

Voorzieningen

De beleidsvrijheid van gemeenten is te groot, zo oordeelt de SER. Dat kan slecht uitpakken voor de voorzieningen. ‘Uitbreiding van de Wmo met aanspraken vanuit de AWBZ is daarom volgens de raad alleen dan mogelijk indien de voorwaarden waaronder de gemeenten de Wmo uitvoeren worden aangescherpt’, zo valt in het advies te lezen.

Zorgverzekeraars krijgen voorkeur

Ook vindt de SER dat de aanbestedingsprocedures van gemeenten doen over het algemeen slecht uitpakken. Het zou negatieve gevolgen hebben gehad voor de arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid van zorgpersoneel. De raad ziet het liefst dat zorgverzekeraars zelf aanbesteden.

Verzekeringsmodel

De VNG is het oneens met het advies, en vinden dat de SER vooral vasthoudt aan het verzekeringsmodel zoals nu al bestaat. Het probleem hiermee is volgens de vereniging dat de terreinen ‘begeleiding’ en ‘verzorging’, die volgens het SER-advies beter niet naar gemeenten kunnen, niet onder de zorg vallen, maar meer onder participatie. Daarom noemen de gemeenten het belangrijk dat zij die taak toebedeeld krijgen.

Gemeentelijke oplossingen

Ook het verschil in beleid tussen gemeenten ziet de vereniging niet als een probleem. ‘Het is jammer dat de SER de verscheidenheid aan gemeentelijke oplossingen in de Wmo als een probleem ziet in plaats van als een kans om het principe van individueel maatwerk beter tot zijn recht te laten komen’, zo laat de VNG weten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janske / Schaduwfractielid
Dat hoeft niet maar een FNV-lokaal kan in dit geval een bindende factor zijn.
Advertentie