of 59232 LinkedIn

Gemeenten en minister in impasse om kinderopvangplannen

Kamerlid Steven van Weyenberg van D66
Kamerlid Steven van Weyenberg van D66

De VNG en minister Asscher zijn het wederom niet eens geworden over de invulling van kinderopvang en peuterplannen. De gemeenten willen dat alle kinderen recht krijgen op een aantal dagdelen peuterspeelzaal om ontwikkelingsachterstanden weg te werken. Dit zou betaald moeten worden uit meevallers in de begroting. Maar Asscher vindt dat gemeenten dit zelf maar moeten bekostigen. Kamerlid Van Weyenberg (D66) ziet een loopgravenoorlog tussen Rijk en gemeenten ontstaan.

Doorbraak
‘Er moet een doorbraak komen,’ zegt Weyenberg,  er worden geen concrete stappen gemaakt. ‘Er wordt al maanden over gedebatteerd, het moet geen spelletje “wie is de baas” worden. Natuurlijk, geld is schaars, niemand kan toveren. Maar de middelen zijn er in feite gewoon, er is veel minder kinderopvangtoeslag uitgekeerd. Dit kan gebruikt worden voor nieuwe initiatieven die erop gericht zijn om álle kinderen een goede start te geven.’


Kinderen met achterstand
Het Kamerlid is bang dat dit gesoebat ten koste gaat van enthousiaste projecten in het land, waarbij opvang, peuterwerk en school bijvoorbeeld geïntegreerd worden. ‘Wij pleiten voor het ontwikkelrecht van alle jonge kinderen tussen de 2,5 en 4 jaar, bijvoorbeeld op zo'n alles-in-één-school. Daarvoor is er minimaal vier dagdelen per week opvang nodig, ook al werken de ouders niet. Vooral kinderen met een achterstand plukken hier de vruchten van.


Energie verdampt

Steven van Weyenberg is verheugd over het aantal lokale initiatieven om de opvang van kinderen slimmer en effectiever in te richten. Toch vreest hij voor de invloed van de impasse tussen het kabinet en de gemeenten die nu is ontstaan. ‘Ik ben bang dat het allemaal te lang duurt, dat ouders gaan afhaken. Het zou ook doodzonde zijn als de energie die nu nog bij de gemeenten is verdwijnt omdat het kabinet niet over de brug wil komen.


Geen financiële steun

Overigens heeft Asscher wel laten bereid te zijn ouders bij te staan die zelf een kinderopvanglocatie willen opzetten of overnemen. Hij gaat met brancheorganisaties en ouders hierover praten. Hij wil echter geen financiële steun geven aan initiatieven van ouders. Dat zou de ouders benadelen die geen eigen locaties opzetten.
 
Visie nodig 

Deze toezegging gaat een aantal bestuurders uit de wereld van onderwijs, lokaal bestuur en kinderopvang lang niet ver genoeg. Zij hebben zich verenigd in het initiatief Kindcentra 2020. Zij bepleiten dat voor een optimale ontwikkeling van kind een visie van de overheid nodig is.

Samenwerking opvang en onderwijs
De voorzitter van Kindcentra 2020, Gijs van Rozendaal, vindt het huidige stelsel van voorzieningen voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar namelijk niet optimaal. ‘Een langetermijnvisie van de overheid ontbreekt. Op dit moment moeten bestuurders op een fundament van losse schotsen een huis bouwen. Om de samenwerking tussen kinderopvang en primair onderwijs echt goed te kunnen vormgeven, moet meer samenhang gebracht worden in het stelsel van voorzieningen en regelgeving.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
De gemeenten kunnen wel meer willen. Er moet natuurlijk wel (rijks)geld zijn om het peuteronderwijs beter te faciliteren. Wellicht is een verschuiving van kinderopvang richting peuteronderwijs de oplossing voor het financiële probleem?