Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten aarzelen over detacheren

Zo'n 30 procent van de gemeenten heeft nog geen beslissing genomen over het detacheren van mensen met een arbeidshandicap.

02 december 2015

Veel gemeenten aarzelen nog of ze door het inzetten van detacheringen mensen met een arbeidshandicap aan het werk gaan helpen. Dit terwijl het overgrote deel van de arbeidsgehandicapten die aan het werk zijn, dit via detacheringen doet. Dat blijkt uit de monitor van brancheorganisatie in de Sociale werkvoorziening Cedris.

Dekkend netwerk
Van de 37 duizend Wsw’ers die bij reguliere werkgevers aan de slag zijn, werkt 30 duizend via een detachering. Het is daarmee een goed instrument om mensen aan de slag te krijgen. Het merendeel van de sociale werkbedrijven (bijna 60 procent) geeft in de monitor aan dat hun gemeenten mensen gaan detacheren. Tegelijkertijd zegt ruim 30 procent van de sociale werkbedrijven dat er in hun gemeente nog niet over is besloten. Cedris-voorzitter Job Cohen maakt zich daar zorgen over: ‘Dat betekent dat er niet langer een landelijk dekkend netwerk is van bedrijven die mensen met een arbeidshandicap kunnen detacheren. Dat vormt een duidelijk risico voor het realiseren van de baanafspraak.’


Baanafspraak
In sommige regio’s, zoals Groningen, wordt helemaal niet meer gedetacheerd. Tot nog toe blijken sociale werkbedrijven, vooral ook dankzij de Wsw-detacheringen, hofleverancier voor de baanafspraak waarbij bedrijfsleven en gemeenten 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidshandicap zullen scheppen. De beschikbaarheid van het instrument detacheren is daarmee van groot belang voor het slagen van de baanafspraak, vindt Cedris.

Beschut werk
Het realiseren van beschut werk voor mensen die ook met hulp niet bij gewone werkgevers aan de slag kunnen, komt nog steeds niet erg op gang, blijkt uit de monitor. Tot nu toe zijn slechts 205 aanvragen gedaan bij het UWV voor de indicatie ‘beschut’. Om op termijn de 30 duizend beschutte werkplekken te realiseren, zouden er dit jaar 1600 gerealiseerd moeten zijn. Dat aantal wordt bij lange na niet gehaald. Dat is overigens geen verrassing, eerder dit jaar bleek al dat het aantal aanvragen voor de indicatie ‘beschut werk’ ver achterbleef bij de planning.

Twijfelachtig
Veel gemeenten hebben nog geen besluit genomen over wat te doen met beschut werk. Bij ongeveer een derde van de sociale werkbedrijven is het twijfelachtig of er beschut werk komt. Ook bij gemeenten die wel beschut werk willen realiseren, blijven de plaatsingen nog ver achter bij de intentie. Slechts 14 van de 72 SW-bedrijven die deelnamen aan onze monitor realiseerden beschutte werkplekken. Bij de aarzeling van gemeenten om beschut werk in te richten, spelen de vragen en zorgen over de financiering ervan een rol, aldus Cedris.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie