Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeente, doe meer om kleding in te zamelen

De CU diende een notitie in, waarin ze aanbevelingen doet om ervoor te zorgen dat er meer textiel wordt ingezameld. Volgens Dik zouden gemeenten niet meer in rekening moeten brengen dan de kostprijs voor het plaatsen van containers en de inzameling,

16 april 2014

Gemeenten moeten meer doen om kleren in te zamelen zodat die opnieuw kunnen worden gebruikt. Die oproep deed Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie woensdag.

Kostprijs
Ze presenteerde op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer een notitie waarin ze aanbevelingen doet om ervoor te zorgen dat er meer textiel wordt ingezameld. Volgens Dik zouden gemeenten niet meer in rekening moeten brengen dan de kostprijs voor het plaatsen van containers en de inzameling, zodat de opbrengst voor het goede doel maximaal is.

Versleten of kapot
Bovendien moet duidelijker worden, bijvoorbeeld via een landelijke publiekscampagne, dat ook versleten en kapotte kleding opnieuw kan worden gebruikt. Verder pleit de ChristenUnie voor een nationale opruimdag om mensen te inspireren allerlei overtollige dingen, waaronder textiel, weg te brengen voor hergebruik of recycling. Wat Dik betreft, wordt die dag elk jaar in het voorjaar gehouden.

135 miljoen kilo
Het Kamerlid stelt dat de inzameling van kleding te weinig prioriteit heeft voor gemeenten, terwijl dat volgens haar juist heel belangrijk is. ,,Jaarlijks verdwijnt er 135 miljoen kilo kleding en textiel bij het restafval. Dat zijn 10.000 vrachtwagens vol met bruikbare spullen. Helaas verdwijnt het merendeel hiervan in de verbrandingsoven.”

Landelijke actie
Onder het motto 'Het Leger kan de kleren krijgen!' begint het Leger des Heils in het voorjaar een landelijke actie om kleding in te zamelen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

joscha de vries
Mooi doel, mooi dat mevrouw Dik-Faber hier aandacht voor vraagt. Maar... waarom zo vanzelfsprekend de oplossing voor het probleem bij gemeenten leggen. Klinkt makkelijk, maar is echt niet de goede weg. We moeten dit met elkaar doen. We willen minder overheid en meer participatie; niet minder! Gemeenten hebben hun handen vol aan de nieuwe verantwoordelijkheden als gevolg van de decentralisaties. De oplossing zit in blijvend aandacht vragen, bestaande initiatieven en nieuwe initiatieven maximaal steunen, platform geven aan initiatiefnemers en de samenleving mobiliseren.
Gijs van Diggelen
Ik durf te wedden dat ook de kledingkast van mevr. Dik volhangt met jurken en jurkjes, zodat zij dagelijks in een andere outfit kan verschijnen. Zag haar diverse malen door de Tweede Kamer paraderen: een modepopje waarvan je je afvraagt wat zij bij de CU te zoeken heeft ( en omgekeerd).
Advertentie