Advertentie
sociaal / Nieuws

Gekortwiekte prostitutiewet in 2014 klaar

De prostitutiewet kwam niet door de Eerste Kamer. Daarom heeft minister Opstelten de wet op een aantal punten aangepast.

09 juli 2013

De prostitutiewet van minister Ivo Opstelten zal op 1 juli volgend jaar ingaan. Dat is de schatting van de bewindsman zelf, zo bleek maandag in de Eerste Kamer. Naar het zich laat aanzien zijn dan alleen nog het vergunningenstelsel voor de branche en de verhoging naar 21 jaar van de minimumleeftijd voor prostituees over.

Registratieplicht

Na schier eindeloos gebakkelei is registratieplicht voor de prostituees zelf van de baan, de plicht voor de klant om zich van die registratie te vergewissen, sneuvelde al eerder. De Eerste Kamer had grote bezwaren tegen allebei en wil die nu terugzien door een aanpassing van het wetsvoorstel door middel van een 'novelle', waardoor de wijzigingen ook weer door de Tweede Kamer moeten.

Gekortwiekt
Over het voorstel voor die novelle, dat op een meerderheid kan rekenen, moet dinsdag nog worden gestemd, maar Opstelten is aan de uitwerking ervan al begonnen, vertelde hij. Het moet niet nog meer vertraging oplopen allemaal: wat er van de gekortwiekte wet over is, is volgens hem nog belangrijk en urgent genoeg. Hij wil de novelle in augustus voorleggen aan de ministerraad en in oktober aan de Tweede Kamer.

Bakzeil
Die ging eind maart 2011 wel akkoord met de hele prostitutiewet. Maar in de Senaat, waar de beraadslagingen een paar keer werden opgeschort, heeft Opstelten dus deels bakzeil gehaald. Hij noemde dat 'spijtig'.

Staatsmanschap
De meerderheid in de Eerste Kamer is blij dat Opstelten de wet wil aanpassen. Willem Witteveen van de PvdA rook zelfs 'staatsmanschap' bij de minister, omdat die 'bij tegenwind zijn steven wendde'.

Magere opbrengst
Met name Peter Ester van de ChristenUnie denkt heel anders over de gang van zaken in de Eerste Kamer en over de aanpassingen van de minister: ,,Het is een magere, veel te magere, opbrengst van dit curieuze en omslachtige wetgevingstraject. Prostitutie is een bedrijfstak waar mensenhandel, uitbuiting, geweld, intimidatie en misbruik welig tieren.'' Zes jaar geleden werden de eerste stappen voor de wet gezet.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Huwelijk is door massa-immigratie verworden tot een instituut waar uithuwelijking, uitbuiting, geweld, intimidatie en misbruik welig tieren.



Hoor je de Communisten Unie nooit over.
Advertentie