Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen uitkering meer voor gedetineerde in buitenland

Doordat gegevens van gedetineerden in het buitenland bekend worden gemaakt bij instanties als het UWV, is het niet meer mogelijk om een uitkering te krijgen.

14 augustus 2012

Nederlanders die in het buitenland in de gevangenis zitten, kunnen straks niet meer wegens bescherming van privacy geheim houden dat ze ten onrechte een uitkering ontvangen. 

Gegevens

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) gaat de wetgeving zodanig aanpassen dat instanties, zoals het UWV die verantwoordelijk is voor onder meer WW en uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid en de SVB voor AOW, gegevens over gedetineerden in het buitenland kunnen krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft De Krom dinsdag toegezegd in antwoord op schriftelijke vragen van Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / logicus
De meeste Nederlandse gedetineerden in den vreemde zitten vast wegens drugsdelicten (meer dan 95%). Veel van die gedetineerden beschikken over een dubbele nationaliteit. Op het moment dat zij aanspraak maken op hun Nederlanderschap krijgen ze € 30,- per maand ondersteuning vanuit Nederland. Daar staat dan wel tegenover dat ze hier ook geregistreerd staan als drugssmokkelaar. Hetgeen betekend dat indien ze willen smokkelen dit door hun bekendheid een groter risico vormt.

De meeste van hun doen daarom geen aanspraken op hun Nederlanderschap om in de toekomst te kunnen blijven smokkelen. Zo weet ik een land waar officieel zo’n 160 Nederlanders (waarvan ongeveer 6 autochtonen) gevangen zitten terwijl dit in werkelijkheid er bijna 1500 zijn. We zijn bleu en we blijven bleu.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Bas: Uit nieuwsgierigheid: Hoe kunnen we als overheid dan wel te weten welke Nederlanders er waarvoor in een buitenlandse gevangenis zitten en wat kunnen we er dan aan doen om herhaling te voorkomen? Schrikt het feit dat ze een tijd in een onplezierige buitenlandse gevangenis hebben gezeten niet voldoende af?
Bas / logicus
@Broadcaster, een buitenlandse gevangenis is voor autochtone Nederlanders een schrikbeeld. We zijn tenslotte niets gewend. Maar een Latino die gewend is aan een vieze latrine, kakkerlakken in de keuken, ratten in de goot, geen werk, geen luxe kent en vaak echte honger heeft, heeft wat dat betreft in zijn eigen land weinig te verliezen. Vrijheid heeft alleen waarde als je in staat bent om er van te genieten. De B.V. Nederland werkt nog steeds met oogkleppen op terwijl het bedrijfsleven al 30 jaar werkt met aaneengesloten ERP systemen. Het enige dat het voorstel van Staatssecretaris Paul de Krom behelst is dat de hulpverlenende Nederlandse overheidsorganisatie (aan gevangenen in den vreemde) hun data overdragen aan uitkerende instanties. Het is zelfs zo dat binnen de EU data over gevangenen niet word gedeeld. Gedurende ruim twee jaar heeft de opsporingdienst in een niet nader te noemen land per uitgaande vlucht (richting) Nederland 3 aanhoudingen wegens drugssmokkel gehad. En dan hebben we het nog niet over de bolletjes slikkers. Ook op de Iberia vluchten werd meestal één reiziger met drugs voor Nederland gepakt. De laatste 2 á 3 jaren is het wat minder maar nog steeds spreekt men lokaal over 500/600 arrestaties op jaarbasis. En dit betreffen voornamelijk immigranten die in Nederland hun 2e paspoort hebben verkregen. Als je beseft dat de pakkans nagenoeg nihil is ( 1 op 20) dan geeft een degelijk hoog gevangenencijfer – van slechts één land - een schrikbarende realiteit af waar Nederland mee te maken heeft. Om herhaling te voorkomen zal de wet omtrent nationaliteiten rigoureus moeten worden aangepast. Maar daarmee schop je wel tegen het zere been van de knuffelaars.
Bas / logicus
@Broadcaster, er zijn mogelijkheden waarmee digitaal gecontroleerd kan worden hoelang iemand in het buitenland verblijft. En of dit nu voor een veel te lange vakantie is of vanwege gevangenschap zou het UWV niet moeten uitmaken. Al met al gaat het gauw om meer dan 20.000 gevangenen die hun status niet doorgeven. Ach, het is maar 300 miljoen per jaar boven op het kleinschalig plannetje van Staatssecretaris Paul de Krom. Tenslotte bezuinigen we liever op de zwakkeren in onze samenleving.
Advertentie