Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen plicht pensioen opeten in de bijstand

Bijstandsgerechtigden kunnen niet door gemeenten worden gedwongen hun pensioen op te eten. Dat wordt wetttelijk geregeld.

05 november 2014

Gemeenten mogen bijstandsaanvragers niet meer verplichten eerst hun pensioen 'op te eten'. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft geen bezwaar tegen een voorstel van de SP om dat wettelijk te regelen. Ze liet dat woensdag weten in de Tweede Kamer. Die steunt het voorstel van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt ook. Dat gaat op 1 januari in.

Protesten
De gemeente Enschede wilde inwoners die bijstand aanvragen eerst hun potje voor aanvullend pensioen laten aanspreken. Wettelijk is dat op dit moment mogelijk. Na protesten van onder anderen Klijnsma trok Enschede zijn plan weer in. Maar Ulenbelt vreest dat andere gemeenten dezelfde maatregel alsnog nemen. Hij wil dat daarom definitief uitsluiten.

Zelf bepalen
Klijnsma heeft er ook geen moeite mee om wettelijk te regelen dat mensen zelf mogen bepalen wanneer hun pensioenfonds de afkoopsom van kleine pensioenen overmaakt: als ze 65 worden of op het moment dat hun AOW ingaat. Dat is een voorstel van PvdA, VVD en D66.

Aanvullend pensioen
Voor een plan van het CDA om wettelijk vast te leggen dat het aanvullende pensioen desgewenst pas ingaat op het moment dat iemand AOW krijgt, voelt Klijnsma niks. Ze vindt dat een zaak van vakbonden en werkgevers, die de pensioenfondsen besturen. Maar mogelijk krijgt het CDA-voorstel toch een Kamermeerderheid. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True


Uiteindelijk moet iedereen betalen voor minkukels, zo werkt sociaal-liberalisme.



Zoek vast een bijbaantje voor na je 67e..
Advertentie