Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen ongeborenen meer op wachtlijst basisschool

Ouders mogen hun kinderen pas vanaf 1 jaar inschrijven op de basisschool naar hun keuze. Eerder kon dit al wanneer het kind nog niet was geboren. Ouders zijn bang dat ze niet naar populaire scholen kunnen.

07 januari 2013

Ouders in Den Haag kunnen hun kind vanaf januari pas op 1-jarige leeftijd inschrijven voor één basisschool en niet meer wanneer zij dat zelf willen. Zo wil de gemeente voorkomen dat ouders hun vaak nog ongeboren kind op verschillende scholen tegelijk inschrijven, met vervuilde wachtlijsten als gevolg.

Foto embryo

Dat maakte onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven maandag bekend. ,,We willen af van de situatie dat ouders met een foto van de embryo in de hand, kinderen komen inschrijven voor de basisschool. Het is niet langer: wie het eerst komt, het eerst maalt. Iedereen kan zijn kind nu op tijd inschrijven voor de gewenste basisschool’’, aldus Van Engelshoven. Den Haag is voor zover bekend de eerste gemeente die deze regel invoert.
 
Run op populaire scholen 

In Den Haag, en in meerdere grote steden, lopen schoolbesturen tegen het probleem van de populaire school aan. Daar is vaak een run op en krijgt daardoor niet iedere ouder een eerlijke kans. Volgens de wethouder komt Den Haag met deze maatregel tegemoet aan de wens van de ouders.

Een woordvoerder bij het ministerie van Onderwijs zegt dat in sommige steden ouders hun kinderen al inschrijven op een basisschool als ze nét geboren zijn, omdat ze anders op een wachtlijst belanden: ,,Het is hartstikke goed als gemeenten en scholen in dat soort gevallen afspraken maken om de inschrijving van kinderen voor de basisschool te stroomlijnen.''

Aanmelden bij één school 

Als kinderen 11 maanden zijn, krijgen ze van de gemeente een oproep hun kind bij één basisschool aan te melden. De scholen verzamelen alle aanmeldingen en bepalen vervolgens zelf hoeveel kinderen en welke er worden toegelaten. Wie er niet doorkomt, kan zich bij een nieuwe school aanmelden. Schoolbesturen zeggen wel een zorgplicht te voelen om in het eigen aanbod dan naar een andere school te kijken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet Westland / Geen
De gemeente gaat hier niet over. Weer sprake van (overbodige) regelzucht.
Ellen
Gemeente gaat daar wel over, want als mensen hun kind niet in kunnen schrijven in de buurt zijn er misschien te weinig scholen. Ik woonde destijds naast een basisschool maarF toen ik mijn zoontje van 23 maanden daar inschreef kreeg ik te horen dat hij op een wachtlijst kwam... dus heb ik mijn dochter van 1 maand uit ook gelijk ingeschreven, want ik was boos.

Het gaat natuurlijk nergens meer over als je je kind op een school 5 km verderop moet gaan inschrijven omdat er op de school naast je geen plaats is, dan zijn er wel erg veel ouders erg aan het reizen of er zijn te weinig scholen in de wijk gepland door de gemeente (dat laatste was het geval bij ons).

Aangezien de gemeente bepaalt waar schoolgebouwen komen, gaat de gemeente er dus wel over.
Johan van der Snoek
De kinderen hebben recht op onderwijs. Ze moeten naar school tot ze een startkwalificatie (=afgeronde schoolopleiding) hebben of tot ze 18 jaar zijn en zelfstandige in de maatschappij kunnen functioneren. De gemeente heeft de plicht hierop toe te zien dat de regels hiervoor worden nageleeft. DE gemeente moet er ook voor zorgen dat er voldoende mogelijkheden zijn om de kinderen onderwijs te bieden. Door te monitoren op de ontwikkeling van de samenleving kan voor een groot deel het aanbod aan 'school in de buurt' gereguleerd worden en dat gebeurd ook weer door de gemeente.
Advertentie