of 59232 LinkedIn

Geen aanpassingen meer op Participatiebudget 2015

De verdeling van de budgetten voor de Participatiewet voor 2015 worden niet meer aangepast. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

De verdeling van de budgetten voor de Participatiewet voor 2015 worden niet meer aangepast. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Verbeteringen
Klijnsma gaat in de brief in op een motie van de Kamerleden Van Weyenberg (D66) en Karabulut (SP). Daarin werd zij opgeroepen het nieuwe verdeelmodel samen met gemeenten verder te verbeteren. Ook werd Klijnsma verzocht ernaar te streven deze verbeteringen zo veel mogelijk nog te betrekken bij de verdeling van de budgetten voor 2015.

Commissie
Klijnsma zegt de Kamer toe het verdeelmodel te willen verbeteren, of ‘doorontwikkelen’. Daarom heeft ze een commissie in het leven geroepen bestaande uit een aantal gemeenten, de VNG, Divosa (Sociale diensten), de Raad voor de financiële verhoudingen en de betrokken ministeries van SZW, Financiën, EZ, en BZK. Alle gemeenten worden door haar opgeroepen verbetersuggesties door te geven aan deze commissie. Ze verwacht dat het enige maanden duurt om de verbeteringen te inventariseren en beoordelen.

Gemeenten moeten erop kunnen vertrouwen
Aan het tweede deel van de motie, de verbeteringen nog doorvoeren in 2015, geeft Klijnsma geen gehoor. De budgetten zijn eind september al bekendgemaakt onherroepelijk geworden. ‘Gemeenten moeten erop kunnen vertrouwen dat het voor hen vastgestelde budgetaandeel niet meer wordt gewijzigd’, aldus Klijnsma. ‘Indien de budgetaandelen opnieuw zouden worden vastgesteld zullen er gemeenten zijn die erop vooruit gaan, maar ook gemeenten die erop achteruit gaan. Met name voor laatstbedoelde categorie gemeenten zou dit leiden tot een aantasting van de rechtszekerheid en een verstoring van de financiële huishouding, hetgeen niet wenselijk is.’

2016
De eventuele verbeteringen zullen daarom niet meer meegenomen worden in de vaststelling van budgetten voor 2015. Wel zullen ze meegenomen worden voor 2016. In het tweede kwartaal van 2015 zal Klijnsma meer informatie geven over de verbetermogelijkheden die uit de commissie naar voren zijn gekomen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
In het kader van de voorbereiding van gemeentebegrotingen dienen dit soort budgetten al in april/mei voorafgaande aan het desbetreffende begrotingsjaar bekend te zijn. Het Rijk leert het kennelijk nooit, gelet op het prutswerk rond deze budgetten.