Advertentie
sociaal / Nieuws

Fraudewet onder de loep van Ombudsman

De Fraudewet zou gemeenten, UWV en SVB betere handvatten geven om uitkeringsfraude aan te pakken. Wie onvolledige of onjuiste informatie geeft, kan minimaal 150 euro boete krijgen. Over de opgelegde boetes zijn veel klachten binnengekomen bij de Nationale Ombudsman.

13 juni 2014

Opgelegde boetes door de in 2013 ingevoerde Fraudewet blijken niet altijd in verhouding te staan tot de administratieve fouten die zijn gemaakt door mensen met een uitkering. Om die reden start de Nationale ombudsman een onderzoek naar de uitvoering van de wet. Dat meldt de organisatie achter de ombudsman vrijdag.

Handvatten tegen uitkeringsfraude
De Fraudewet zou gemeenten, UWV en SVB betere handvatten geven om uitkeringsfraude aan te pakken. Wie onvolledige of onjuiste informatie geeft, kan minimaal 150 euro boete krijgen. Die boete kan oplopen tot een bedrag dat even hoog is als de ten onrechte ontvangen uitkering. Daarnaast moet ook het onterecht verkregen bedrag terugbetaald worden.

Veel klachten
‘Wij hebben hierover tientallen klachten binnengekregen’, zei een woordvoerster van de ombudsman. ‘Hoeveel boetes er tot dusver zijn uitgedeeld, is niet duidelijk. Onder meer omdat je tegen een beschikking bezwaar kunt maken en beroep kan aantekenen.’ De Nationale ombudsman verwacht het onderzoek in het najaar af te ronden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
Die van Woerkom valt met de neus in de boter. De Fraudewet is een draconische wet waarbij her bestuursrecht (dus niet: strafrecht) op een schandalige manier misbruikt wordt om allerlei zorgvuldigheidvereisten te omzeilen waar het opsporen van andere vormen van overtredingen wel aan moeten voldoen. Het is niets meer of minder dan ongekende jacht op uitkeringsgerechtigenden waarvan vooral de onnozelen en zwaksten het slachtoffer worden. Begrijpelijk dat de VVD hier een warm voorstander van is maar onbegrijpelijk dat de PvdA aan deze strafexpedities mee doet.
A. Wassenburg
Helemaal eens met Hoekstra. Aanvulling: de VVD partijtop vindt dat goed gedrag niet moet worden gestraft met extra (vermogensbelasting)heffing. Vinden die soms dat uitkeringsontvangers en minimumloners geen goed gedrag vertonen? Ik weet wel dat de documentatie en brieven van de gemeenten mbt tot toeslagen aanvragen zo onduidelijk zijn dat ik die andere mensen help dit soort aanvragen in te vullen, er zelf nog moeite mee kan hebben. Hoe moeten mensen in laagbetaalde baantjes en zonder veel opleiding dat dan kunnen? Waarom is het meteen fraude als zo iemand onbewust iets verkeerd doet, en nooit als bestuurders van woningkoepels als Vestia zich laten omkopen en hun instelling voor miljoenen het schip in laten gaan? Een schip waaraan de huurders stranden die steeds meer moeten gaan betalen en dan blijkbaar ook nog met hun huursubsidie aanvrage de bocht uitgaan. Lekker landje.
Nelly / busnessconsultant
De uitvoeringsorganen hebben vooraf aan de invoering van deze wetgeving het ministerie uitgebreid en meermaals gewaarschuwd voor "onbedoelde" negatieve effecten. Goede zaak dat de Nationale Ombudsman het stokje oppakt, maar het voelt wel als het bekende kalf dat verdronken is......... :-(
Karel
De fraude wet komt uit de koker van Henk Kamp, die tussen 2010 - 2012 minister van Sociale Zaken was. De hele wet doorademt een groot wantrouwen tegen alles en iedereen die een overheidsbijdrage ontvangt. Deze VVD-er, tegenwoordig minister van Economische Zaken, ziet in iedere landgenoot een potentiële crimineel, ongetwijfeld een tic die Kamp heeft overgehouden uit de tijd dat hij FIOD-rechercheur was. Ben je mooi klaar mee, bv. als je je eerste AOW ontvangt of kinderbijslag of huursubsidie.



Zijn opvolger Lodewijk Asscher heeft onlangs een ellenlange brief naar de Kamer gestuurd om de verontwaardiging over de Fraudewet wat te sussen. Maar het was meer olie op het vuur...
Advertentie