Advertentie
sociaal / Nieuws

FNV wil maximale duur cao sociale werkvoorziening

De heronderhandelingen voor de cao van de sociale werkvoorziening (sw) die per 2019 afloopt, zijn begonnen. Inzet voor de FNV is duidelijkheid over de loonontwikkeling komende jaren en een maximale duur van vijf jaar.

17 december 2018

De heronderhandelingen voor de cao van de sociale werkvoorziening (sw) die per 2019 afloopt, zijn begonnen. Inzet voor de FNV is duidelijkheid over de loonontwikkeling komende jaren en een maximale duur van vijf jaar.

Inhoudelijk niet teveel veranderen

‘Hoofdissue voor ons is dat er inhoudelijk niet teveel verandert aan de CAO’, vertelt FNV-bestuurder en onderhandelaar Marco Schipper. ‘Onder meer de senioren-, vakantie- en verlofregeling willen wij ongemoeid laten.’ Schipper legt uit dat de loonsontwikkeling in de cao voor de sw afgelopen jaren parallel liep aan het daarvoor bestemde Lpo-budget (loon-prijsontwikkeling). ‘Als dat budget steeg, steeg het loon altijd evenredig mee. Nu de financieringssystematiek van dat budget gaat veranderen, moeten we ons met de VNG gaan buigen over de vraag of die evenredigheid komende jaren nog haalbaar is.’ De onderhandelaar van de CNV laat weten dat de bonden een gezamenlijke koers varen in de onderhandelingen voor een nieuwe caqao voor de sociale werkvoorziening.

‘Strik erom en klaar’

Schipper laat weten dat de eerste procesmatige afspraken tussen de bonden en de VNG zijn gemaakt. ‘De bespreekpunten en de data waarop we gaan onderhandelen liggen op tafel. Schippers laat desgevraagd weten dat de VNG-onderhandelaars niet verrast waren over de inhoudelijke inzet. Op de vraag welke inzet van de VNG hém niet zou verrassen, blijft de vakbondsbestuurder het antwoord schuldig. Een woordvoerder van de VNG laat weten dat de gemeenten zich kunnen vinden in het standpunt van de bonden ‘strik erom en klaar’, aldus de woordvoerder. Of de VNG ook een nieuwe cao met een geldigheidstermijn van vijf jaar ambieert, wil zij nog niet zeggen.

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jan / groenmedewerkwer
strik ero m en klaar ,,laateven wat van jullie kant horen vng of cnv of fnv of overheid



tonny / wsw schoon maker
Als het aan mij licht wordt er géén mens meer aan genomen 15 jaar mag het door gaan met de wsw en dan de deuren dicht
M van kampen / Chauffeur
Ik heb mijn keuze gemaakt geen lid meer zijn van een vakbond
Drumel / Wl
Waar blijft de cao zes maanden in 2019 en nog steeds niets
tonny / wsw schoon maker
Het maakt mij niks meer uit ze laten ons toch voor 100procent werken hier zal de rechtbank nog over buigen zwaar misbruik van een mensen met een beperking huigelaar
MCGB / Kringloop medewerker Atea Breda
Het structureel onder betalen (onder minimumloon) van mensen met een beperking en daar maakt Atea Breda op flinke schaal misbruik van.

Mensen met een beperking (dit is heel breed) die soms niet voor zich zelf kunnen opkomen worden bang gemaakt en worden onder druk gezet en dit alles onder de noemer 'beschermde werkomgeving'.

Hier maakt men in de SW in Breda heel 'handig' misbruik van.

Zeggen tegen personeel dat de 55 plus regeling is afgeschaft terwijl dit niet zo is (cao sw bladzijde 16, 4.5.

Personeel de eerste 5 jaar verplicht op minimum loon laten werken zonder groei in salaris een zelf bedachte regel, hier is bezwaar op gemaakt en de 'regel' is sinds een tijd verdwenen maar passen ze af en toe nog wel toe.

En zo zijn er nog een hele hoop voorbeelden.

Tijd voor actie lijkt me zo.

tonny / wsw schoon maker
Laat de bonden de mensen is onder vragen over de werkdruk waar is de bond nou ze zijn toch voor de mensen of wil de bond ook een verklaring afleggen bij de rechtbank Cao over de onderhandelingen heb ik nooit mee ingestemd mens laten stemmen die niet lezen en schrijven kunnen niet moeilijk toch
Jan / assistent magazijnbeheerder
Regels zijn bedacht om mensen in het gareel te houden. Je bent zelf verantwoordelijk voor je doen en laten. Ik ben van onderaan de werkladder begonnen. Heb me zelf opgewerkt. Kansen zien en grijpen en niet zeuren.
M van kampen / Chauffeur
Inmiddels april FNV Waar blijft onze nieuwe CA0
M van kampen / Chauffeur
Inmiddels april FNV Waar blijft onze nieuwe CA0
M van kampen / Chauffeur
Inmiddels april FNV Waar blijft onze nieuwe CA0
roger gielisse / bedrijfstrainer
inmiddels is het juli doch wij worden aan de kant gecshoven als vuil en geen eerlijk CAO en eerder stoppen met dit zware werk de meest gaan dood binnen 66 jaar.arbeidskorting van 1 dag terwijk overal 2 tot 3 dagen mogelijk is.
Anton / raadslid
Er zijn 459.000 mensen in Nederland die leven van een bijstandsuitkering, waarvan een groot deel langdurig/structureel.

Meer dan 200.000 mensen in de bijstand hebben een niet-westerse migratieachtergrond met naast taal en cultuur soms ook andere arbeidsbelemmeringen.

Daarnaast zijn er dus 85.000 personen met een WSW-dienstbetrekking. Die hebben een baangarantie vanwege hun arbeidsbeperking.



De WSW zit niet voor niets op slot. Naar schatting hebben 300.000 mensen in de bijstand ook een tijdelijke of structurele arbeidsbeperking.

Velen van hen zouden graag de WSW baangarantie met cao-regeling 2018 hebben.

De vakbond zou zich dus inderdaad vooral sterk moeten maken voor de arbeidsomstandigheden op de werkvloer en de werkdruk binnen de sociale werkvoorziening.
tonny / wsw schoon maker
Wsw bedrijven zijn niet bedoeld voor mensen ww in de bijstand voor mensen met een beperking en ja de wsw bedrijven zullen over 15 jaar op slot zitten gaan de deuren dicht en terecht
Ruud / nistratief medewerker
Het is mij altijd een raadsel waarom de onderhandelingen voor een nieuwe Cao zo laat beginnen. Die voor 2019 zijn op 17 december 2018 gestart. Nu, op 23 juni is er nog geen nieuwe cao, het lijkt wel een ontwikkelingsland. Idioot!
jan / medewerker P&O
Hoe lang duurt het nog voor dat de strik erom heen wordt gedaan door beide partijen betreffende CAO WSW. Het jaar is al weer 5 maanden oud en horen helemaal niets
erik elzinga / nvt
de salaris word betaald door de overheid.er kan makkelijk met minder bestuurders en of directeuren gedaan worden .en problemen op de werkvloer heeft aandacht nodig zoals intimidatie en dreigen lees rapport sp parel zonder glans op google na 12 jaar is hier nog steeds niets aan gedaan .klachten die binnen komen bij de vakbond worden in de kiem gesmoord door personeel een zwijg/dreigbrief te sturen schande eind november komt er een rapport van de nationale ombudsman welke gemeentes deze problemen niet oplossen. Omdat te veel afhankelijk zijn van deze sws groep.ik zou zegen leg een maand de boel stil. geen schoonmaak bij overheidsgebouwen geen plantsoenendienst geen vuil meer ophalen . let op binnen een week een nieuwe cao veel succes.
Heinz / Post
Waarom moet het toch altijd maanden duren voor dat wij werknemers eens weten waar we staan.
Marcel Schipper / Plantzoenmedewerken bjj de Emco groep /Gemeente Coevorden
Iedereen moet er op vooruit maar de mensen van de de niet zeker Die hebben toch ook recht op loonverhoging alles is voor die mensen de verzekeringen en de boodschappen net zo duur .ans bij normale mensen in normale bedrijfsleven ik vraag 5 %loon loonverhoging voor de sw mensen hun werk moet ook beloond worden toch doen jullie wat eraan groetjes Marcel
Peter de Groot / SW MEdewerker
Ik ben heel blij dat de CNV met idee kwam om elk half jaar met het WML mee te liften.

Dankzij de CNV hebben we nu meer verhoging gekregen in die jaren dan het FNV ond=s Gunde, Fijn dat de FNV het idee van het CNV ook verder wil laten groeien. Jammer dat in dit stuk het CNV ontbreekt. Maar het FNV denkt dat ze de enige bond zijn
Advertentie