of 59232 LinkedIn

Extraatje minima jaagt Enschede op kosten

De gemeente Enschede vindt het zuur dat het extraatje dat het rijk uitdeelt aan minima deels betaald moet worden door de gemeente.

‘Het lijkt alsof je een cadeautje mag uitdelen, maar de rekening mag je als gemeente zelf betalen’. De Enschedese wethouder Patrick Welman (CDA, Sociale Zaken) is niet erg te spreken over de manier waarop het rijk de extra toelage voor minima heeft geregeld.

Niet toereikend
Alle minima kunnen in deze dure decembermaand een extraatje krijgen van tussen de 70 en 100 euro, heeft het rijk bepaald. Gemeenten keren dit extraatje uit en krijgen daarvoor van het rijk een budget. Maar, dat budget is – in ieder geval in Enschede - niet toereikend, verwacht Welman. ‘Het rijk gaat ervan uit dat 30 procent van de mensen die in aanmerking komt er geen gebruik van gaat maken. En die 30 procent krijgen we dus niet.’ Maar Enschede verwacht wel degelijk dat een flink deel van de minima een beroep op het extra geld zal doen.


80 duizend euro
Via campagnes, advertenties in huis-aan-huisbladen of via een persoonlijke brief maakt Enschede mensen attent op de extra toelage. In Enschede kunnen 11 duizend mensen die in aanmerking komen terwijl de gemeente voor 9400 mensen geld krijgt. Enschede gaat ervan uit dat ruim 10 duizend mensen het extraatje ook daadwerkelijk zullen aanvragen. Een snelle en grove berekening leert dat de gemeenten dus snel zo’n 80 duizend euro uit eigen zak bij moet leggen.

Geen idee 

Welman: ‘Begrijp me niet verkeerd, ik gun iedereen dat extraatje. Maar het is wel zuur dat het deels op rekening van de gemeente komt.’ Bovendien is het in Enschede, waar het financieel toch al niet zo lekker gaat, de vraag waar het geld vandaan moet komen. ‘Ik heb geen idee’, aldus de wethouder, ‘Ik moet het ergens zien te vinden op de begroting. En deze maand nog.’


Lantaarnpalen
Enschede pleit ervoor dat het rijk een volgende keer kiest voor een eerlijke verdeling waarbij iedere gemeente het bedrag krijgt dat daadwerkelijk uitgekeerd wordt. Welman: ‘In Enschede denken we dat door de landelijke en lokale aandacht een grote groep gebruik gaat maken van deze regeling. Het Rijk gaat uit van 30 procent no show, maar wij denken dat dat in Enschede niet van toepassing is. Tegelijkertijd kan het ook zijn dat gemeenten geld overhouden van dit budget. Die kunnen er dus gewoon lantaarnpalen van kopen.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door R. M. Dalmijn op
Herman, hulde!! Een pragmatische snelle regelarme oplossing waar dus alle belanghebbenden van kunnen genieten. Uit een andere reactie begreepik dat we ook voor deze ondersteuning categorieën hebben. Wat zullen daar de uitvoeringskosten wel niet van zijn? Ik wens iedereen een gezegend nieuw jaar met een beetje meer muntjes voor onze meest kwetsbaren.
Door secretaris PEL op
@Beleidsadviseur: ja, hier spreekt de echte ambtenaar: de beproefde methode: vooral niet teveel ruchtbaarheid geven aan een regelingetje, anders wordt het te duur... Het bekende sneaky gedoe.
Door secretaris PEL (secretaris) op
@Herman: je wilt dus naast een onbetrouwbaar Rijk ook een onbetrouwbare gemeente. De regeling gaat uit van 100/90/70 euro voor de verschillende typen huishoudens en dan krijgt men net wat minder. Wat denk je wat er dan weer gebeurt?
Door Alice NietInDroomland op
De overheid is een onbetrouwbare organisatie die het niet makkelijker kan maken maar wel moeilijker !!! Eigenlijk kun je niet spreken over een organisatie want het is een soepzooitje vol gebakken lucht.
Door Herman op
Geef die tienduizend mensen 8 euro minder en het blijft binnen het budget. 92 euro is voor de minima altijd welkom, het zit mooi binnen de kaders 70-100 euro.

Opgelost.
Door anoniem (Beleidsadviseur) op
Dan maar niet teveel reuring eraan geven lijkt mij.

Hoe meer je het als gemeente promoot met dure advertenties, hoe meer je je eigen graf graaft.

Leuke extra subsidie voor de onderkant, die vervolgens door iedereen (ook deels onderkant) mag worden opgehoest. Rondpompen van geld noemen we dat.

Onnozelaars