Advertentie
sociaal / Nieuws

Extra ‘poetshulp’ voor Utrechters

Utrechters die huishoudelijke hulp nodig hebben, krijgen vanaf oktober niet meer standaard 78 uur, maar 104 uur hulp per jaar. Dit heeft het college van Utrecht dinsdag bekend gemaakt tijdens de presentatie van de voorjaarsnota.

17 mei 2016

De gemeente Utrecht past haar huishoudelijke hulpbeleid aan. Iedere Utrechter die nu huishoudelijke hulp krijgt, krijgt er vanaf oktober standaard een half uur hulp per week erbij. Het gaat om zo’n 5.000 mensen. Het kost de gemeente vanaf volgend jaar 1,9 miljoen euro extra. Met een overschot van 3,8 miljoen euro op het Wmo-budget van 194 miljoen euro over 2015, kan de stad het ‘lijden’.  

Basisvoorziening

Sinds maart vorig jaar krijgen mensen die hulp bij het huishouden nodig hebben, in Utrecht standaard 78 uur per jaar. Dat wordt vanaf oktober opgeschroefd naar 104 uur. Dit heeft het college van Utrecht vandaag bekend gemaakt tijdens de presentatie van de voorjaarsnota. ‘Op basis van signalen van cliënten, professionals en zorgaanbieders hebben we besloten de huishoudelijke hulp een kwaliteitsimpuls te geven’, stelt wethouder Kees Diepeveen (Wmo, GroenLinks). ‘We breiden onze basisvoorziening met een half uur per week uit. Dat moet er onder meer toe leiden dat er meer sociaal contact kan zijn tussen de cliënt en de thuishulp en dat de cliënt meer regie krijgt. De cliënt kan zelf betere afspraken maken met de thuishulp over wat de hulp doet en wat de cliënt zelf kan doen’, aldus Diepeveen in een toelichting. Het verminderen van de werkdruk voor de thuishulp speelde ook een rol.


Hoogste rechter

De versobering van het ‘hh-beleid’ van Utrecht per maart vorig jaar leverde de gemeente een recordaantal bezwaarschiften op. Bijna 900 Utrechters kwamen tegen het nieuwe beleid in het geweer. Ook de rechter had het er druk mee. In zeker twee zaken is hoger beroep aangetekend. Over die twee zaken doet de Centrale Raad van Beroep morgen een uitspraak. Ook zal de hoogste rechter zich uitspreken over de principiële vraag of huishoudelijke hulp onder de Wmo 2015 valt. Die rechtszaken zijn niet de reden om het beleid aan te passen, bezweert Diepeveen. Niet in de laatste plaats omdat er in de rechterlijke uitspraken volgens de wethouder geen duidelijke lijn zit: dan weer werd de gemeente in het gelijk gesteld en dan weer de bezwaarmaker.


Uitgangspunt beleid ongewijzigd

Op de (gevolgen van de) uitspraak die de hoogste rechter morgen doet, wil Diepeveen nog niet vooruitlopen. ‘De uitgangspunten van ons beleid voor hulp bij het huishouden blijven ongewijzigd: wij houden vast aan onze norm voor schoon met de basisvoorziening ‘schoon huis’ en er blijft maatwerk voor wie extra nodig heeft.’ Inhoudelijke redenen liggen aan de beleidswijziging ten grondslag, benadrukt Diepeveen. ‘We zijn in maart met het nieuwe beleid begonnen en hebben steeds de vinger aan de pols gehouden.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
In Utrecht kan kennelijk alles. Zonder enige onderbouwing krijgt iedereen er een 1/2 uur huishoudelijke hulp bij. En de burgers van Nederland maar denken dat we via het 3D domein efficiënt zorg gaan verlenen. Het is wel duidelijk dat deze gemeente de beschikking heeft over te veel financiële middelen en niet met geld om kan gaan.
Advertentie