Advertentie
sociaal / Nieuws

Experimenteren met de bijstand weer stap dichterbij

Gemeenten die willen experimenteren met de regels rondom de bijstand, zijn weer een stapje dichterbij hun doel. Of eigenlijk twee. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat een wetenschappelijk kader opstellen voor de experimenten én ze wil nog voor het zomerreces een Amvb voorbereiden.

01 juni 2016

Gemeenten die willen experimenteren met de regels rondom de bijstand, zijn weer een stapje dichterbij hun doel. Of eigenlijk twee. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat een wetenschappelijk kader opstellen voor de experimenten én ze wil nog voor het zomerreces een Amvb voorbereiden.

Wetenschappelijk meten
Dat is de uitkomst van overleg tussen de gemeenten Groningen, Tilburg, Utrecht en Wageningen en de staatssecretaris. Klijnsma schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. De vier gemeenten zijn al langer bezig met het opzetten van experimenten om te kijken wat de effecten zijn van het versoepelen van bijvoorbeeld de regels rondom bijverdienen in de bijstand of rondom handhaving. Bij het opzetten van deze experimenten werken alle vier gemeenten nauw samen met lokale universiteiten om de resultaten wetenschappelijk te kunnen toetsen. Overigens zal het experimenteren met de bijstand niet uitsluitend voorbehouden zijn aan deze vier gemeenten. Ook andere gemeenten kunnen, als het eenmaal zover is, pilots binnen deze kaders opzetten.


Relevante informatie

Klijnsma vindt de wetenschappelijke borging van de experimenten van groot belang. Onderzoeksbureau ZonMw zal als onafhankelijke partij met de universiteiten, die betrokken zijn bij de voorstellen van de 4 gemeenten, dat wetenschappelijk kader kan inrichten. Het wetenschappelijk kader moet onder meer leiden tot wetenschappelijke standaarden van de experimenten met de Participatiewet. De experimenten moeten beleidsmatig relevante informatie opleveren over de bevordering van uitstroom naar werk en het kader moet ervoor zorgen dat de verschillende experimenten vergelijkbaar zijn.

 
Politiek gevoelig

Het experimenteren met de bijstand ligt gevoelig in de politiek, met name omdat regeringspartij VVD een in haar ogen soepeler bijstandsregime niet ziet zitten. Veel oppositiepartijen zijn overigens wel voorstander van de plannen van de vier gemeenten. Klijnsma wil een zo breed mogelijk draagvlak in de Kamer creëren voor de pilots, omdat deze ook na de verkiezingen van volgend jaar door zullen lopen. De resultaten van de experimenten zullen dus voorgelegd worden aan een waarchijnlijk anders samengestelde Kamer.

 
'Snelle start'

Utrecht is blij met de nieuwe stappen die gezet zijn. Uit de verkenning met het ministerie is gebleken dat het grootste deel van het Utrechtse experiment uitgevoerd kan worden, laat de gemeente weten. Utrecht wil onder meer experimenteren met een ontheffing van verplicht solliciteren en het verdienen van een bonus voor werk dat uitgezocht is door de gemeente. Wethouder Victor Everhardt van Werk en Inkomen ziet met de nieuwe stappen van de staatssecretaris ‘een zo snel mogelijke start van ons experiment vol vertrouwen tegemoet’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wilma / administratief ondersteuner in de Sociale Werkvoorziening
Wat bedoelt ze met het versoepelen van regels rond handhaving?

Nelleke Nieuwboer / kunstenaar, ad hoc organisator muziektheaterprojecten, zangeres
Een paar oprechte gesprekken met mensen die werkloos zijn en je komt er helemaal achter wat je wilt weten. Het is niet leuk om werkloos te zijn, het is niet leuk om nergens(qua werk) bij te horen. Die mensen verdienen het om geld te krijgen, omdat ze het leven volhouden, geen gedoe..ze worden actief als je ze ruimte geeft, wanneer je hun waarde stimuleert, hun kwaliteiten helpt vinden. (als dat aan de orde is) Denk ruimer over wat zinvol werk en leven is. Mensen die anderen of dieren verzorgen, of vrijwilliger zijn op allerlei plekken zijn super-waardevol. Ik vind het als kunstenaar die af en toe wat verdient, en dus een zzper is (nu nog zonder uitkering, maar het wordt niet makkelijker), al heel moeilijk om steeds weer vol goede moed vanuit mijn (vele) talenten te werken. Ik ben notabene al 15 jaar directeur van een stichting, maar daar zit geen vet op de botten hoor. Ik doe het met passie en ik verdien af en toe wat. Ik heb altijd overal gesolliciteerd, om wat meer armslag en veiligheid te scheppen, ik doe daarbij zang, zanglessen en ik maak schilderijen en beelden, maar ik pas niet in een plaatje en word nooit uitgenodigd. Een paar uur betaald werk (ik ben ook in bureauwerk zeer goed|) zou fijn zijn, maar men wil niet zo'n kleurrijk persoon. Ik creëer mijn eigen werk wel, maar dat is echt niet makkelijk en ik leef van weinig, maar ik heb wel contacten en uitwisseling.. Kortom, voor veel mensen is een basisinkomen de enige oplossing, met daarbij vooral nadruk op het feit dat iedereen, ook mensen met slechts een basisinkomen, mooie, waardevolle mensen zijn!
Advertentie