Advertentie
sociaal / Nieuws

Experiment Arnhem met schuldhulpverlening

Nog dit jaar gaat Arnhem aan 80 mensen met financiële problemen budgetondersteuning op maat aanbieden. Deze mensen kunnen ook een jaar lang gebruikmaken van een coach, die hen helpt beter inzicht in hun financiën te krijgen. De 80 Arnhemmers worden dan niet onder bewind gesteld, wat een veel duurdere oplossing is.

25 september 2014

Arnhem gaat nog dit jaar aan 80 mensen met financiële problemen budgetondersteuning op maat aanbieden. Deze mensen kunnen ook een jaar lang gebruikmaken van een coach, die hen helpt beter inzicht in hun financiën te krijgen. De 80 Arnhemmers worden dan niet onder bewind gesteld, wat een veel duurdere oplossing is.

Bewindvoering De proef in Arnhem komt voort uit een landelijk onderzoek naar de stijgende kosten van bewindvoering. Dat presenteerde het ministerie van Sociale Zaken in juli van dit jaar. Daaruit bleek dat het aantal mensen met een bewindvoerder tussen 2010 en 2013 met 66 procent is gestegen. Voor Arnhem stegen de kosten van 2 ton euro naar bijna 1,5 miljoen.


Budgetondersteuning

Volgens de gemeente is het lang niet altijd nodig om een bewindvoerder aan te stellen, die het hele financiële beheer overneemt. Sommige mensen zijn goed geholpen met budgetondersteuning en een coach. Dat levert de gemeente gemiddeld 800 euro per cliënt op.


Alternatieven gezocht

Het Arnhemse experiment gaat een jaar duren. Het ministerie heeft ook andere gemeenten opgeroepen om alternatieven voor de kostbare bewindvoering te bedenken. Dit najaar is daar een bespreking over. Het rijk laat in 2015 onderzoeken hoeveel mensen sinds 2013 in de schuldhulpverlening terecht zijn gekomen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
-gaat-aanbieden-kunnen gebruik maken... Veel te soft! Zij hebben een probleem en inherent heeft de maatschappij een probleem, vervolgens neemt de overheid de regie, m.a.w. Zij krijgen schuldhulpverlening opgelegd, zij worden structureel begeleid, zij krijgen inzicht in hun bestedingspatroon en worden daar waar nodig bijgestuurd. Het is de vrijblijvendheid en betutteling voorbij wanneer je zover bent dat je het niet zelf meer kunt rooien. Dan is er ergens in de eigen regie iets fout gegaan en dat moet hersteld worden. Vaak zijn mensen hiertoe niet meer in staat en hebben ze de fut verloren. Het is niet meer een vraag maar een antwoord waarmee ze weer moeten gaan leven. De softe handschoentjes uit en neem de regie, het is de enige manier die werkt! Zag laatst een zeer verontrustend stukje TV waar de man van een gezinnetje werk kreeg aangeboden (veel moeite voor was gedaan) en hij komt gewoonweg niet opdagen omdat er mogelijk iets anders in het verschiet zou kunnen... Laat het niet zover komen. Het zijn juist dit soort mensen die stevig begeleid moeten worden met daaraan gekoppeld gewoon consequenties; stoppen die uitkering. En wat dan met het onderhoud van het gezinnetje? Eeeh, ieder de eigen verantwoordelijkheid! Dat heet sociale sturing!
faber
1. Gemeenten vinden bewindvoering niet altijd nodig. Nee, dat zal zo zijn maar dit oordeel lijkt vooral ingegeven door de kosten vd bewindvoering die gemeenten moeten betalen. Overigens: bewindvoering wordt altijd door de rechter opgelegd en die oordeelt zorgvuldig op basis van rapportages van hulpverleners en andere betrokkeken.

2. Veel mensen die schulden hebben kunnen niet met geld omgaan en zullen dat ook nooit leren. Dat wil niet zeggen dat ze niet rond kunnen komen van laag inkomen. Dat kunnen ze wel mits ze daarbij onder een lichte vorm van curatele komen te staan: bewindvoering. Accepteer dat deze groep mensen bestaat; ze kunnen het gewoon niet, zoals de lamme niet kan lopen en dat ook nooit zal kunnen.

3. Door financiele druk te zetten op de uitvoerders neemt de kans op ongelukken toe omdat uitvoerders op de kosten moeten gaan beknibbelen. Slechte kwaliteit is het gevolg en het zijn dezelfde gemeenten die bijvoorbeeld fouten die door bewindvoerders worden gemaakt (bijv. bij bijstandsverlening) degene die onder bewind staat aanrekenen. Daar wordt de uitkering van verlaagd, daar wordt de teveel betaalde bijstand van teruggevorderd.

4. Kortom gemeenten: niet klagen maar dragen.
Advertentie