of 59232 LinkedIn

Enschede trekt omstreden 'pensioenplan' in

Wethouder Patrick Welman laat benadrukken dat het probleem dat Enschede heeft met het financieren van de bijstand met het intrekken van het pensioenplan nog niet uit de wereld is.
Reageer

Enschede trekt het omstreden 'pensioenplan' in. Dat heeft een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Patrick Welman vrijdagmorgen gezegd.

Pensioen 'opeten'

De Twentse gemeente maakte eerder deze week bekend te overwegen om mensen die aankloppen voor een bijstandsuitkering eerst hun pensioen te laten 'opeten', als dat mogelijk is. Dat zou betekenen dat mensen die geen werk hebben al voor hun 65e hun oudedagsvoorziening zouden moeten consumeren. Donderdag zei staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) dat ze afstand nam van dat voornemen, omdat het volgens haar niet de bedoeling is dat pensioen wordt ingezet als inkomen als iemand tijdelijk zonder werk zit.

Financiering bijstand

De woordvoerder benadrukt dat het probleem dat Enschede heeft met het financieren van de bijstand nu niet uit de wereld is. Enschede is van oudsher een sociaal zwakke gemeente met een hoog werkloosheidscijfer. Dat ligt op dit moment op 18,5 procent, terwijl het landelijk gemiddelde 8 procent is. Door nieuwe regels zou Enschede 22 miljoen euro aan rijkscompensatie op de bijstandsuitgaven mislopen. Welman: 'We staan met onze rug tegen de muur. We hebben al heel vaak aangeklopt bij het ministerie, maar kennelijk was alleen de pensioenmaatregel voldoende om eindelijk landelijke aandacht te krijgen.' Welman praat vrijdagmiddag met Klijnsma over de problemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.