Advertentie
sociaal / Nieuws

Enschede maakt einde aan mismatch

Meer dan duizend Enschedeërs met een fikse achterstand tot de arbeidsmarkt worden klaargestoomd voor een – bij voorkeur betaalde – baan op een reguliere werkplek. Hiertoe is een arbeidsmarktoffensief gestart.

16 maart 2013

Enschede is een nieuw arbeidsmarktoffensief gestart. De komende twee jaar worden meer dan duizend Enschedeërs met een fikse achterstand tot de arbeidsmarkt klaargestoomd voor een – bij voorkeur betaalde – baan op een reguliere werkplek.

Maatschappelijk betrokken

De cijfers in Enschede (158.000 inwoners) zijn niet bepaald vrolijkmakend. Een werkloosheidspercentage van 14,6, 5.600 mensen die al langer dan twee jaar in de bijstand zitten en een beroepsbevolking die lager dan (landelijk) gemiddeld geschoold is. Het goede nieuws is dat werkgevers in de techniek, de zorg en de logistiek over een paar jaar veel handen te kort hebben. En dat veel werkgevers dusdanig maatschappelijk betrokken zijn dat ze willen investeren in mensen die nog niet (meteen) 100 procent productief zijn. Door nu mensen te activeren, te scholen en ze ‘arbeidsmarktfit’ te krijgen, kunnen zij straks die broodnodige handjes gaan leveren. En door goed te luisteren naar wat de werkgevers nu en straks nodig hebben aan personeel, kan de zogeheten mismatch tussen werkgevers en potentiële werknemers tot het verleden gaan behoren.


Arbeidsmarktoffensief

Dat is in een notendop het idee achter het arbeidsmarktoffensief 2013-2014, waarvoor wethouder Patrick Welman (CDA) van werk en inkomen heeft getekend. Ruim zes miljoen euro vanuit het Participatiebudget wordt in het project gestopt. Vouchers, opleidingen, klimopbanen en loondispensatie; diverse instrumenten staan huidige én toekomstige werkgevers ter beschikking om de komende jaren 3.000 van de 5.600 mensen met een WWB-uitkering aan het werk te helpen. De overige 2.600 werkzoekenden zitten nu al actief in een traject dat is gericht op werken, leren of meedoen. Via het arbeidsmarktoffensief wordt versneld het langzittendenbestand in kaart gebracht: wat zijn hun vaardigheden en capaciteiten en hoe kunnen die worden opgekrikt.

 

Ontzorgen werkgever

Aan elke werkgever wordt een adviseur werk van de gemeente Enschede gekoppeld die in kaart brengt wat de werkgever zoekt en nodig heeft. Niet alleen aan handjes, maar mogelijk ook aan begeleiding van nieuwe nog niet helemaal arbeidsfitte mensen, loondispensatie of andere vormen van ondersteuning.

 

Duurzame uitstroom

Aan de kant van de werkloze wordt een projectmedewerker, ook in dienst van de gemeente Enschede, gekoppeld. Die brengt aan de keukentafel in kaart waar kansen liggen en hoe de sterke punten van de werkzoekende kunnen worden uitgebouwd, zodat deze weer de deur uit kan om de handen uit de mouwen te steken. Daarbij wordt wel gestuurd richting de sectoren zorg, techniek en logistiek: daar is namelijk in Enschede nu en in de komende jaren werk te vinden. De gemeente zet tevens in op duurzame uitstroom in structurele banen.

 

Niet vrijblijvend

Als de bijstandsgerechtigde niet wil of zijn afspraken niet nakomt, dan krijgt hij het met de gemeente aan de stok. ‘Het is niet vrijblijvend. Wij bieden hen wat, we investeren in deze mensen. Wij mogen dan ook wat terugverwachten’, stelt Welman. Korting of stopzetten van de uitkering liggen dan in het verschiet. Het offensief moet vanaf 1 september operationeel zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

n van der laan / adviseur
Het UWV vormt een muur tussen werk en werkzoekende,



met dit soort maatregelen wordt gewoon het arbeidsbureau weer ingevoerd



de cirkel is weer rond



wie is hier de verliezer ?
Advertentie