Advertentie
sociaal / Nieuws

Eigen bijdrage extra huishoudelijke hulp omlaag

Gemeenten krijgen geld van het Rijk dat ze kunnen gebruiken om de eigen bijdrage van cliënten aan een uur hulp verlagen tot 5 euro.

23 maart 2015

Zieken of ouderen die extra huishoudelijke hulp nodig hebben om bijvoorbeeld hun huis schoon te houden, hoeven daar minder zelf aan bij te dragen. De eigen bijdrage, die hoort bij een speciale toelage, wordt verlaagd naar 5 euro per uur. Daarmee wordt het financieel aantrekkelijker voor mensen om gebruik te maken van de toelage en zo huishoudelijke hulp te behouden.

Banen in loondienst

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) hebben dat maandag bekendgemaakt. Gemeenten krijgen geld van het Rijk dat ze kunnen gebruiken om de eigen bijdrage van cliënten aan een uur hulp verlagen tot 5 euro. De twee PvdA-bewindslieden willen daarmee ook banen in loondienst in de sector behouden. Van Rijn en Asscher hebben tot de verlaging besloten na overleg met wethouders, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en werkgeversorganisaties in de zorg als BTN en ActiZ. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gert Kel / Bestuurslid
Jammer dat ons kabinet altijd maar weer achter de feiten aanloopt. Direct nadat dit afbraakkabinet de plannen voor de zorg bekend maakte was al bekend dat er veel ontslagen gingen vallen. Al in januari zijn veel huishoudelijke hulpen de straat opgeschopt. Veel huishoudelijke hulpen werken nu zwart bij hun ex cliënten. Dit omdat de hulp onbetaalbaar werd voor veel cliënten. Ook zitten er nog veel in de ww die nu vrijdags naar de voedselbank kunnen. Kabinet ga eindelijk eens nadenken en stop met jullie maatwerk. Jullie maatwerk is er om rijken nog rijker te maken. Toon lef en geef ons het oude ziekenfonds weer terug.
Jan
Decentralisatie is een voorspelbare ramp. Degenen die huishoudelijke hulp nodig hebben worden afhankelijk van een onvoorspelbare gemeentelijke overheid en moeten sowieso gaan bijbetalen, en huishoudelijke hulpen worden ontslagen of krijgen veel slechter betaald. Het werkelijke doel van deze VVD en PvdA regering is door maar veel te decentraliseren het vormen van grotere gemeente af te dwingen. En dan worden de bewoners nog een keer gepakt: veel grotere afstand tot het bestuur, logge gemeenten en hogere gemeentelijke lasten.
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Regeren is vooruit zien! Hoe moeilijk was het om te voorspellen dat een bezuiniging op de gedecentraliseerde WMO van 40 % zou gaan leiden tot onrust bij de cliënten en werkloosheid bij de hulp. Maar in de tijd dat daar voor werd gewaarschuwd klonken de PvdA coryfeeën (Samsom en Van Rijn) als een kapotte grammofoonplaat. Herhalen van de boodschap, alsof de kiezer doof is. Zij bleken doof voor de valide argumenten en komen terug op de beslissing. Via de achterdeur worden gemeenten al gecompenseerd voor de huishoudelijke hulp, waardoor de bezuiniging de facto nog circa 20% bedraagt. Nu nog een geste. Zou de verkiezingsuitslag, die de PvdA als hoeder van een sociale samenleving in een inmiddels deplorabele toestand hebben gebracht, eindelijk gaan beseffen dat veranderingen draagvlak behoeven. En dat niet iedere verandering een verbetering is? En ook dat het soms wat meer tijd vergt om een verandering door te zetten (PGB via SVB???)! Vraag is wel hoe betrouwbaar dit kabinet is als zo snel het roer kan worden omgegooid. Dat kan dus ook een keer de andere kant uitgaan.
Rik / journalist
Op 18 maart zagen we het begin van het einde van de PvdA. Gehalveerd. Volgende keer weer. De helft vsn de helft van de helft van de helft... Dag PvdA. Moet je maar vasthouden aan je idealen i.p.v. mee te doen met de zakenboys.
Yvon
Het is toch schandalig dat de politiek de ouderen zo in de steek laat ! Deze mensen hebben zich krom gewerkt en het land weer opgebouwd na de 2 e wo nu moeten ze weer krom liggen om een huishoudelijk hulp te krijgen???!!!! Een eigen bijdrage van 15 euro / uur ? Van je AOW ? 3 uur in de week wordt terug gebracht naar 2 uur . Wilt u meer moet u het zelf betalen ....... Dank U bewindslieden dat je oudere hulpbehoevende zo in de steek laat .... Het is een schande !
Advertentie