Advertentie
sociaal / Nieuws

Een derde voedselbankklanten eet onvoldoende

Een derde van de klanten van de voedselbank krijgt onvoldoende om hun dagelijkse maaltijd mee aan te vullen, blijkt uit onderzoek van Judith Neter van de afdeling Gezondheidswetenschappen van de VU.

19 mei 2014

Ondanks de voedselhulp van de Voedselbank, heeft één op de drievoedselbankklanten niet altijd voldoende te eten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim 250 voedselbankklanten van elf verschillende voedselbanken verspreid over heel Nederland.

Bijzondere groep

Mensen met een lage sociaal economische status eten vaker ongezond. Daardoor hebben zij een groter risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Voedselbankklanten vormen een bijzondere groep mensen met een lage sociaal economische status. Zij zijn wat hun voedingsinname betreft voor een groot deel afhankelijk van wat ze wekelijks in hun voedselpakket krijgen.
 

Voedselonzeker
De inhoud van de voedselpakketten is volledig afhankelijk van donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. iDe inhoud is veelal voldoende om de gebruikelijke voeding aan te vullen voor 2 à 3 dagen. Kennelijk is de inhoud van de voedselpakketten niet altijd genoeg en niet altijd gezond want ruim 70 procent van de voedselbankklanten is voedselonzeker. Dit betekent dat zij niet altijd de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond en gevarieerd te eten.

Schrikbarend
Onderzoeker Judith Neter van de afdeling Gezondheidswetenschappen: ‘Het is schrikbarend dat er in een welvarend land als Nederland zoveel voedselbankklanten zijn die niet de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond te eten.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Wassenburg
Nederland kijkt toe hoe armen verhongeren. In ontwikkelingslanden, maar kennelijk ook hier, in eigen land. Waar 20% van de mensen 80% van bezit en geld hebben. Die 8i0% heeft 20%. Gemiddeld. Dat betekent inderdaad dat veel mensen negatief inkomen zullen hebben. Maar die maken geen lawaai, daarvoor zijn ze te zwak. En zelfs al konden ze, wie zal ernaar luisteren? Wat gij doet aan de minsten der mijnen, hebt ge aan mij gedaan. Hoelang zijn wij dat woord al vergeten? En wij noemen ons dus christelijk, sociaal. Ik schaam mij voor het feit dat ik Nederlander ben.
Christiana
en de regering zegt nog steeds dat er geen armoede is....subsidies uit de EU-pot worden niet benut...het is diep&diep treurig. Hoe lang gaat dit nog door zonder dat er nog meer slachtoffers vallen ??
Eric Rugebregt / Voedselbankklant, ambassadeur Quiet500
Ik ben desondanks dankbaar dat er voedselbanken zijn. De pakketten zijn wisselend gevarieerd met wat er maar voor handen is. Over ca 1,5 jaar gezien: 1,5 kilo verse aardappelen tegen vele kilo's frites en soms voor-gegaarde horeca aardappelproducten, 3 kuipjes boter, 3 dozen eieren, wekelijks een of meer snackproducten (frikandellen, gehaktstaven, bitterballen, vlammetjes etc). Vlees bestaat heel vaak uit gehaktproducten en soms heel luxe vlees (na de feestdagen). Verse groente salades kun je zelden maken tenzij je een voorverpakt zakje krijgt die je binnen 2 dagen moet opmaken. Fruit is ook beperkt aanwezig en dan nog vaak bananen. Ik eet nu meer dingen die ik normaal gesproken niet of heel weinig zou kopen zoals gefrituurde snacks, snoep en koek, chips etc. Dit was even een (beperkt) inkijkje voor de lezer. En ja helaas ik ben dikker geworden ondanks alle zorgen en stress dat te weinig geld met zich mee brengt en dat zeker ook een afslankende werking heeft. Moet ik toch weer een ruimere 2e-hands broek aanschaffen..... We moeten blijven vechten om dit onrecht uit de wereld te helpen.
Lady
‘Het is schrikbarend dat er in een welvarend land als Nederland zoveel voedselbankklanten zijn die niet de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond te eten.’



Het lijkt er hier nota bene op alsof het aan de voedselbank ligt dat mensen onvoldoende of ongezond eten. De voedselbank (en dus al die mensen daarachter) probeert in ieder geval nog voor iets eetbaars te zorgen. Het is een schande dat er in dit land voedselbanken nodig zijn!
Sjoerd Visser
En op die manier worden die mensen natuurlijk ook niet gezonder, moeten ze straks naar de dokter en wellicht medicijnen slikken. Wat natuurlijk weer een aanslag is op de gezondheidszorg. Zo zie je maar weer wat de ondoordachte bezuinigingsplannen voor ongewenste neveneffecten hebben...en wat er dan daadwerkelijk "bezuinigd" wordt. Wel doet de regering menselijk naar mensen buiten onze grens, maar dat gaat ten koste van de mensen binnen de grens. Helaas hebben we (wéér) een regering die hun eigen fouten blijven ontkennen, of zich er niet in kunnen vinden, en dus stug vol blijven houden dat hun "oplossingen" vooruitgang brengen. Terwijl het nabije verleden en het heden ons tonen dat het niet zo is als wat de politici in Den Haag blijven verkondigen.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Inderdaad schandalig. Als Nederland weten we niet hoe snel tegemoet te komen aan de noden van het buitenland, wel of niet via de geijkte wegen van de goede doelen, wel of niet met de bekende koppen die zo graag voorop willen lopen en laten zien dat ze "humaan" zijn. En vergis je niet, het wordt alleen maar erger! Door het beter willen hebben voor ogen, worden er mensenmassa's hier binnengebracht waaraan voorzieningen dienen te worden verleend die we de eigen bevolking nota bene niet eens kunnen verlenen; zoiets basaal als gezond eten, fruit en groente, een fatsoenlijk stukje vlees! Ik blijf het zeggen; mensen moeten in het land van herkomst worden opgevangen, de massa's die nu binnenkomen is de doodsteek voor Nederland en haar sociale voorzieningen, haar vooruitgang en bevolking. Het is niet cru om dit te vinden. Je lost niets op door alles "hierheen" te halen!
Piet / Adviseur
Het is allemaal de schuld van Europa, waaraan we onze souvereiniteit volledig aan hebben overgedragen. Onze eigen regering heeft nog maar weinig te vertellen, Europa bepaald ... punt. Check de documentaire van Peter Vlemmix 'Euromania' maar op Youtube en bedenk dat het allemaal nog veel erger gaat worden. Verplichte bijdragen aan andere economiën, verplichte hoge bezuinigingen alleen maar omdat Europa ons geld 'nodig' heeft.

Als je beseft hoeveel miljoenen er daar, door corruptie of mislukte onzin projecten, doorheen gejaagd worden dan besef je pas hoe verdomd weinig wij aan Europa hebben als land. De armen worden armer en de rijken rijker, dat is Europa anno 2014/2015. Daar staan we bij en kijken er naar, sterker nog, we helpen de corruptie nog verder in het zadel door erop te gaan stemmen. Hadden we ooit een keer NEE gezegd? Waarom gaan we dan er nu toch op stemmen? Legaliseren we daarmee niet een instutuut waar de meerderheid sowieso al eerder tegen was en wat in feite helemaal niets te vertellen heeft want dat zijn de ambtenaren waar we niet op mogen stemmen? Tja, bezint eer gij begint zou ik adviseren.
de Graaff / consulent
Ben het zelden met een reactie zo eens geweest als die van Piet. En toch vieren we 5 mei nog steeds onze "bevrijding". Wat een hypocriet gedoe. Geld- en machtsbeluste politici geven onze vrijheid weer weg, aan een o.a. door Duitsland en Frankrijk gedicteerde superstaat in wording, waarin Nederland alleen nog maar de functie van wingewest heeft. De pensioenfondsen zijn nu als volgende aan de beurt om leeggeroofd te worden door de EU criminelen.....
Advertentie