Advertentie
sociaal / Nieuws

Doelgroep banenafspraak makkelijker aan het werk

Een uitbreiding van de no-riskpolis en een ‘kandidatenverkenner’ moeten ervoor zorgen dat ondernemers meer mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Dat zei staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) vanochtend op de Dag van de Ondernemer van het MKB.

18 november 2016

Onbepaalde tijd
De no- riskpolis is in het leven geroepen om werkgevers niet het risico te laten dragen als werknemers uit het doelgroepenregister langdurig ziek worden. Deze polis was tijdelijk, maar daar zat ‘m het probleem. Werkgevers bleken angstig om iemand aan te nemen, omdat na 2020 het risico wel degelijk bij hen lag. Dat is nu veranderd. Staatssecretaris Klijnsma heeft met de VNG afgesproken dat de no-riskpolis voor onbepaalde tijd is. 


Gemeentefonds
Het geld om de polis te bekostigen, wordt uit het Gemeentefonds gehaald. Tot 2020 was dat geld al opzij gezet, maar vanaf 2020 wordt er dus extra geld voor gereserveerd. Hoe hoog de bedragen zijn, hangt uiteindelijk af van hoeveel er daadwerkelijk uitgegeven wordt. In de nota van wijzigingen op de Participatiewet wordt gerept over bedragen van 57 miljoen euro in 2021 en 60 miljoen in 2022. ‘We gaan jaarlijks bekjiken of het geld is uitgegeven’, vertelt Klijnsma in een toelichting. ‘En als blijkt dat het niet uitgegeven is, wordt het weer teruggestort in het Gemeentefonds. We halen dus echt alleen de daadwerkelijk uitgegeven bedragen eruit.’ De no-riskpolis wordt uitgevoerd door het UWV.

Geschikte kandidaten vinden
 

Een andere vaak gehoorde klacht van ondernemers ging over het feit dat er soms wel werk was, maar dat er geen geschikte kandidaten gevonden konden worden. Dat probleem moet opgelost worden door de ‘Kandidatenverkenner’ van het UWV. In die database zitten nu al de namen van 60 duizend mensen die bij het UWV bekend zijn en tot de doelgroep behoren. Het gaat om profielen van werkzoekenden waarin naast gegevens over bijvoorbeeld leeftijd, woonplaats en opleiding ook beschreven staat wat de mogelijkheden en de beperkingen van een kandidaat zijn.

60 duizend kandidaten
‘Als de werkgever een plek heeft, kan hij door de geanonimiseerde profielen uit zijn regio lopen om te zien welke mensen er in aanmerking komen voor de baan’, aldus Klijnsma. Als er een match is, kan het Werkgevers Service Punt meteen een afspraak regelen.’ De 60 duizend profielen die nu in de Kandidatenverkenner staan, zijn voornamelijk UWV-klanten, Wajongers. Maar het is de bedoeling dat gemeenten hier zo snel mogelijk op aansluiten. Sommigen zijn daar al mee bezig, weet Klijnsma. Anderen moeten dit snel gaan doen.


Sneller vast contract
Klijnsma verwacht dat met deze twee extra maatregelen de trein die tot 125 duizend banen voor mensen met een arbeidshandicap op stoom gaat komen. ‘Ik hoor keer op keer van ondernemers dat ze echt wel willen’, vertelt ze, ‘maar er waren twee grote zorgen. Over de risico’s als iemand ziek wordt en over het feit dat de kandidaten niet gevonden kunnen worden. Mijn verwachting is dat door deze twee maatregelen bijdragen aan een oplossing hiervan. Dus ja, ik ga er vanuit dat mensen uit de doelgroep nu sneller een vast contract zullen krijgen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin Duif / Participatiewet
Dat hopen we dan maar.
Advertentie