Advertentie
sociaal / Nieuws

Divosa vindt regels tegenprestaties te onduidelijk

René Paas van Divosa wil het op een aantal proefprocessen laten aankomen om duidelijker te krijgen wat tegenprestaties voor bijstandsgerechtigden precies inhoudt.

21 september 2013

De nieuwe regels rondom de tegenprestaties voor een uitkering zijn volgens Divosa niet duidelijk genoeg. De vereniging voor directeuren van sociale diensten deelt de mening van het FNV die dit na een onderzoek ook al concludeerde. Voorzitter René Paas wil nu kijken of de grenzen door middel van proefprocessen duidelijker kunnen worden.

Beetje hulp
Divosa wijst er op dat sociale diensten al aan cliënten vragen om een tegenprestatie en dat dit in de praktijk op weinig tegenstand stuit. Het klopt volgens Divosa dat gemeenten re-integratieactiviteiten vooral richten op mensen die met een beetje hulp weer terug kunnen naar de arbeidsmarkt. Dat komt volgens Divosa enerzijds omdat uit onderzoek blijkt dat deze aanpak het effectiefste is en anderzijds omdat gemeenten door drastische landelijke bezuinigingen het geld niet meer hebben om alle bijstandsgerechtigden te ondersteunen.
 
Toch reguliere baan

Ondanks de crisis lukte het in 2012 30 duizend mensen om vanuit de bijstand een reguliere baan te vinden, zo blijkt uit de deze week gerapporteerde in- en uitstroom cijfers van Divosa. 77% van de bijstandsgerechtigden heeft belemmeringen die re-integratie op de arbeidsmarkt moeilijker maken. Toch is meer dan de helft van de bijstandsgerechtigden actief: 30% in betaald of onbetaald werk en 24% doet mee aan georganiseerde activiteiten. Sociale diensten schatten in dat circa een op de vijf bijstandsgerechtigden komend jaar de eigen participatiepositie zal verbeteren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie