Advertentie
sociaal / Nieuws

Divosa: Eén regeling voor Wwb, Wsw en Wajong

René Paas, voorzitter van Divosa, stelt voor om Wwb, Wsw en Wajong onder te brengen in één regeling, waar gemeenten flexibel mee om kunnen gaan.

20 september 2012

Gemeenten moeten ruimte krijgen om regelingen voor mensen die lang zonder werk zitten flexibel te gebruiken. Zo kunnen zij op basis van lokaal beleid kansarme bijstandsgerechtigden effectief helpen. Drie regelingen moeten daarvoor worden samengevoegd.

Reactie Divosa op Miljoenennota

Dat stelt René Paas, voorzitter van Divosa in reactie op de gisteren gepresenteerde Miljoenennota. De kabinetsplannen bieden weinig perspectief op werk aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, stelt Divosa vast.

Wet werken naar vermogen in de ijskast

De eerder aangekondigde bezuinigingen op de re-integratiebudgetten gaan onverminderd door, terwijl de Wet werken naar vermogen in de ijskast is verdwenen. Dat wetsvoorstel had stukken beter gekund, maar nu staan kansarme bijstandsgerechtigden helemaal met lege handen, vindt Paas.

Aantal bijstandsgerechtigden groeit

Divosa maakt zich grote zorgen over de vertraging die is ontstaan door de kabinetscrisis en vreest dat de bijstand ‘vastloopt’. Want terwijl het re-integratiebudget vermindert, neemt het aantal bijstandsgerechtigden toe. ‘Elke dag dat iemand thuis zit, wordt het voor hem of haar moeilijker om terug te keren op de arbeidsmarkt’, zegt Paas.

WWB, Wsw en Wajong samenvoegen

In een oproep aan de politiek stellen de directeuren van sociale diensten voor om de Wwb, Wsw en Wajong samen te voegen tot één regeling voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Decentralisaties van jeugdzorg en AWBZ

Paas dringt er daarbij op aan dat er vanaf het begin oog is voor de samenhang met de decentralisaties van jeugdzorg en AWBZ. Kern van de decentralisatie is volgens Divosa dat gemeenten de ruimte krijgen om - op basis van lokaal beleid - te doen wat effectief is. Alleen als regelingen op een slimme manier worden samengevoegd kunnen gemeenten meer en beter presteren met minder middelen en dus de bezuinigingsdoelstellingen waarmaken, verwacht Paas. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie