Advertentie
sociaal / Nieuws

Delen sociale huurwoning in Eindhoven

De gemeente Eindhoven wil dat het mogelijk wordt om sociale huurwoningen door meerdere mensen te laten huren. Vooral voor alleenstaanden moet het daarmee goedkoper worden om woonruimte te huren.

14 augustus 2015

De gemeente Eindhoven wil dat het mogelijk wordt om sociale huurwoningen door meerdere mensen te laten huren. Vooral voor alleenstaanden moet het daarmee goedkoper worden om woonruimte te huren.

Bovendien worden sociale huurwoningen op die manier beter benut, vindt de gemeente. Het plan wordt als een van de prioriteiten gepresenteerd in de concept-woonvisie 2015-2020 die binnenkort naar de raadscommissie gaat.

65 procent van de woningvoorraad in Eindhoven bestaat uit eengezinswoningen terwijl het aantal eenpersoonshuishoudens nu al 46 procent is en de komende jaren sterk gaat groeien. In 2030 zal het aantal een- en tweepersoonshuishoudens met 25 procent gegroeid zijn – vooral met jongvolwassenen en ouderen, zo heeft de gemeente berekend. De woonwensen veranderen dus. Daarom zoekt wethouder Yasin Torunoglu  naar mogelijkheden om de woningen anders te verdelen. Maar dat is geen kwestie van een ‘pennenstreek’, staat in de conceptvisie. Het vraagt bijvoorbeeld om aanpassing van bestemmingsplannen waar nu nog in staat dat een woning bedoeld is voor één huishouden. Ook landelijke ondersteunende inkomensregelingen zijn hier niet op ingesteld. Mensen kunnen gekort worden op hun uitkering als ze een woning delen. Ook kan het gevolgen hebben voor toeslagen. Vanaf 2016 worden bijvoorbeeld alle AOW’ers met huisgenoten gekort op hun uitkering.

Eindhoven is de eerste gemeente die gaat onderzoeken of meerdere huurders een sociale huurwoning kunnen delen. Om dit tot stand te brengen, vraagt de gemeente hulp van woningcorporaties en particulieren en wil ze goede voorbeelden in de schijnwerpers gaan zetten.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Terug naar de jaren 20. Ik zie de foto's nog. Nu wordt het echt armoe troef in de huurwoningafdeling
Linden
"Lang leve onze overheid". Beetje dom voor een ambtenaar: wat is dat die overheid, wie werken daar, jij? Wie controleert die overheid? Door wie worden die gekozen? Met het asielbeleid hoef je het niet eens te zijn, ben ik ook niet, maar mij stoort dit soort opmerkingen. Zeker uit de pen van een "gemeenteambtenaar".
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ Linden: En ik stoor mij er aan dat het beleid van de Nederlandse overheid er op gericht is onderdak te bieden aan een toenemende stoom van asielzoekers terwijl er onvoldoende betaalbare (huur)woningen voor de huidige inwoners zijn. Ja ik werk voor die overheid maar ik ben niet verantwoordelijk voor dit wanbeleid en mag mij als iedere andere Nederlander daar tegen uitspreken. Ik heb gelukkig op geen van de huidige landelijke coalitiepartijen gestemd, in mijn woongemeente heb ik een oppositiepartij mijn stem gegeven en verder laat ik me aan jou niets gelegen liggen.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Dit zogenaamde delen van een sociale huuwoning begint op WO-II te lijken waarbij je als burger gedwongen werd om Duitse soldaten te huisvesten....dit zijn nu kennelijk migranten of economische asielzoekers zonder inburgeringsverplichting.
Tegendraads / zzp-er
Ja hoor! Nu de allerlaagste inkomens sinds 30 jaar volledig zijn uitgekleed, mag om dezelfde reden ook nog eens het recht op zelfstandige woonruimte worden afgenomen. Wie geen inkomen gegund wordt, heeft maar genoegen te nemen met een kamertje van 3x4 meter in een huis vol anderen. Waarin een klein landje groots kan zijn!
Rinus van Norde / Bestuurslid Huurdersorganisatie SHOW
Om on aanmerking te komen voor een socialehuurwoning is het gezins ( gezamenlijk) inkomen beperkt tot ongeveer 34.000 euro, voor 80% van het woningbestand en 10% tot 38.000 euro. Hoe gaat de gemeente Eindhoven deze maatregel omzeilen?
pretpeukie / dirrukdeur
Eerst opdonderen met de PARTICIPATIE WET en wegwezen met dit verdomde oorlog aansturend KABINET!!!!! Oorlogs aansturend? JA zie 1935 - 1940 en blijf dit herinneren. Nederland had een keer eerder liberaal kabinet. 80 jaar geleden ook in een crisis ??
Paul / projectleider
Als de doelgroep voor je huurwoningen er niet is moet je misschien de woningen verkopen?



Maar goed de Nederlandse woningmarkt corrigeren naar de simpele wetten van vraag en aanbod zal wel te hoog gegrepen zijn.







JJMoes
Nog een par ideeën voor de toekomst:

Spaar de eengezinswoningen voor gezinsherenigende nieuwe Nederlanders.Die brengen minstens 6 kinderen en 2 vrouwen mee.

Leer de alleenstaanden ook met meerdere personen door één toiletbril kijken.

Stel douchewater afhankelijk van de vingerafdruk op het knoppie.

Deel één keer in de week restantbrood uit via de toch al in Eindhoven rondfietsende en broodbezorgende geestelijke.

Voer het gemeentelijke belastingplaatje voor de fiets weer in, driewielers niet vergeten.
Jan Ruyten / directeur
Mooi voorbeeld is het Thuishuisproject, 'studentenhuis' voor alleenstaande ouderen - mede in kader van voorkomen van eenzaamheid.

Nota bene maatschappelijk rendement van ca. 175%, m.n. kosten besparing Wmo! Kijk ook: www.thuisuis.org
Jan Ruyten / directeur
Goede website: www.thuishuis.org
Marchand
De bijgaande foto lijkt echter meer van de wens uit te gaan dat mensen wegvliegen of doodgaan.........
A. Wassenburg
Wat een voordelen. Ten eerste: De minimumlijder die met vreemden een woning deelt raakt een groot deel van zijn eigen uitkering en zijn privacy kwijt in ruil voor een woonoppervlakte van een paar m2. Ten tweede: de hulpbehoevende oudere is ook beter af, met extra bewoners in zijn huurhuis heeft hij minder schoon te maken en kan hij toe met 1 uur schoonmaakhulp per maand in plaats van 3 per week. En ten derde: zo blijven er woningen over voor de asielzoekers en hun gezinnen, waarvoor de gemeenten voorzieningen moeten treffen. Alle problemen opgelost. Mooi toch? NOT!
Janneke
Ik denk ook dat dit kabinet zo een oorlog uitlokt.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De sluizen worden opengezet voor een ieder die het woord Asiel kan uitspreken maar voor de eigen inwoners is er geen woonruimte meer. Lang leve onze overheid.
Advertentie