of 59232 LinkedIn

Dagelijks 100 meldingen van pgb-problemen

Nog dagelijks komen er zo’n honderd meldingen binnen van mensen die problemen hebben met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb), zegt Per Saldo.
5 reacties

Nog dagelijks komen er zo’n honderd meldingen binnen van mensen die problemen hebben met de uitbetaling van persoonsgebonden budgetten (pgb). Dat maakte Per Saldo, belangenvereniging voor mensen met een pgb, woensdag bekend.

Op alle fronten gefaald
'Al vier maanden zijn er behoorlijke problemen met de uitbetalingen. Administratief moet er nog heel veel gebeuren’, vertelt Cynthia Vogeler, beleidsontwikkelaar bij Per Saldo. Volgens de belangenorganisatie heeft het nieuwe systeem op alle fronten gefaald in de afgelopen maanden.

Administratieve chaos

Sinds de Sociale Verzekeringsbank dit jaar het pgb uitkeert krijgen zorgverleners hun geld veelal niet of te laat. Voorheen kregen mensen het zorggeld vooraf op hun rekening, nu worden zorgverleners achteraf betaald. Als gevolg van de administratieve chaos hebben duizenden zorgverleners meerdere maanden geen loon gekregen. 'Er zijn mensen die hierdoor hun hypotheek niet meer kunnen betalen. En ze kunnen niet terugvallen op een uitkering', zegt Vogeler. Hulpbehoevenden hebben volgens haar leningen moeten afsluiten om de zorgverlener te kunnen blijven betalen. Per Saldo pleit ervoor dat mensen die aantoonbaar als gevolg van organisatorische fouten in problemen zijn gekomen, schadeloos worden gesteld.


Op stoom
De Tweede Kamer praat woensdag opnieuw over de problemen met het pgb, waarmee mensen zelf zorg kunnen regelen. Het is het vijfde pgb-debat dit jaar. Dinsdag liet staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) weten dat de uitbetalingen op stoom zijn na de valse start. De meeste declaraties worden volgens hem nu binnen vijf tot tien dagen betaald. 

Waarschuwingen

Van Rijn liet weten dat hij geen moment heeft overwogen de nieuwe regels voor het persoonsgebonden budget (pgb) uit te stellen en niet per 1 januari te laten ingaan. Oppositiepartijen in de Kamer vroegen eind 2014 herhaaldelijk of de SVB de nieuwe taak wel aankon. Zij hadden eerder en beter geïnformeerd willen worden over alle waarschuwingen die Van Rijn in de aanloop naar alle veranderingen kreeg, bleek woensdag. Het verwijt dat de pgb-plannen zijn doorgezet zodat Van Rijn de boeken in kan als grote hervormer van de zorg, wees de bewindsman van de hand. Volgens hem is de ingeslagen weg verder gevolgd omdat dat het beste zou zijn voor de mensen met een pgb. Prestige heeft daar niets mee te maken, aldus Van Rijn. 'We hebben zo goed mogelijk proberen te voorzien wat er zou kunnen gebeuren, maar we hebben niet alle risico’s kunnen tackelen.’ De bewindsman heeft van de Kamer tot 15 mei om alle betalingsproblemen op te lossen. (ANP)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Waarom dient de oppositie geen motie van wantrouwen in om deze stuntelaar weg te sturen? Ik moet nog zien dat de regeringsfracties daar unaniem tegen zouden stemmen. Zo'n motie moet haalbaar zijn!
Door Willem op
Tot 15 mei?! In vroeger tijden was de man al lang gevierendeeld of op z'n minst met pek en veren het Binnenhof uitgejaagd. Maar helaas, deze man is de schaamte ver voorbij...
Door Klein op
De schaamte voorbij! Deze staatssecretaris geeft nu doodleuk de schuld aan de zorgvragers. Want die zouden hun declaraties niet goed onvullen. Ja ja, je moet maar durven, hoewel van een rat als Van Rijn kun je alles verwachten.
Door Cara (Orthopedagoog) op
De meeste facturen worden binnen 5-10 dagen betaald...de SVB vertelde mij vorige week zelf dat ze een flinke betaalachterstand hadden. Facturen die op 1 april waren geupload, werden pas op 8 april verwerkt en uiteindelijk 12 dagen later, op de 20e uitbetaald. En een nieuwe stroom problemen komt eraan..De gemeentes hebben begin van het jaar voorlopige budgetten vrijgegeven aan de SVB. Die budgetten zijn nu op of verlopen en er zijn nog geen nieuwe budgetten klaargezet...er kan dus weer niet uitbetaald worden....per maand ben ik gemiddeld een halve werkweek bezig met bellen naar de SVB om te vragen waar de uitbetalingen blijven!
Door Donders (mederwerkern ) op
En zo gaat de politiek aan de rechter kant van de politiek om met de zwakste mensen.en dat deze mensen daar zwaar onder lijden.maakt hun niet uit..
Triest.