Advertentie
sociaal / Nieuws

'Coming Out Dag nog bij veel gemeenten onbekend'

350 gemeenten doen dat niet. 'Onbekendheid met Coming Out Dag is de belangrijkste reden daarvoor', aldus kennisinstituut Movisie.

12 oktober 2015

In zeker 45 gemeenten wordt op en rond 12 oktober de regenboogvlag uitgehangen in het kader van Coming Out Dag. Op deze dag wordt stilgestaan bij de positie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Een record, aldus kennisinstituut Movisie. Dat 350 gemeenten de vlag niet uithangen, heeft te maken met onbekendheid, aldus Movisie.

Boodschap
Met het ophangen van de regenboogvlag bij stadhuis of andere opvallende plaatsen in de gemeenten wordt het signaal afgegeven dat iedereen, ook LHBT’s zichzelf moeten kunnen zijn en zich veilig en geaccepteerd kunnen voelen. De vlaggen zijn een zichtbare ondersteuning van de gemeenten voor LHBT inwoners zelf, maar ook een boodschap aan alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.


Blij
Vorig jaar hingen 38 gemeenten de vlag uit, dit jaar hebben 45 gemeenten bij Movisie aangegeven dit te zullen doen. Waarom doen de overige gemeenten niet mee? Volgens Juul van Hoof, projectleider Regenboogsteden Movisie is onbekendheid de grootste reden. ‘Coming Out Dag zegt veel gemeenten niet zoveel. De 45 die aangegeven hebben wel mee te doen – en wij zijn trouwens al heel blij met 45 -  hebben vaak ook een lokaal LHBT-beleid. Maar de gemiddelde gemeente heeft dat niet en is niet bekend met Coming Out Dag. Ik denk eerlijk gezegd ook dat ze vaak ook niet weten wat de regenboogvlag betekent.’

Past niet in protocol

Overigens kunnen er best meer gemeenten zijn die de regenboogvlag uithangen, zegt Van Hoof. Niet iedere gemeente meldt dit aan Movisie. De redenen van gemeenten om geen vlag uithangen zijn divers. ‘Soms zijn de redenen daarvoor nogal flauw’, aldus Van Hoof. ‘Er wordt soms heel formalistisch gezegd dat het niet kan vanwege het vlaggenprotocol. Het is geen echte feestdag, dus mag er geen vlag opgehangen worden.’ Andere gemeenten gooien het op meer praktische bezwaren. ‘Ik heb ook gehoord dat mensen zeiden “als iedere groep of subgroep zijn eigen vlag wil hijsen, is de wethouder elke week bezig”. Maar dit gaat over zo’n 6 tot 8 procent van de bevolking. Bovendien is het ook voor hun families en omgeving. En wat is nou makkelijker dan een positief signaal te geven door een vlag uit te hangen?’

Landelijke initiatieven
Ookal is het mooi dat op veel plaatsen in Nederland de regenboogvlag wappert, actief gemeenten benaderen om ze over te halen doet Movisie niet. 'Dat is meer een taak voor lokale LHBT-organisaties', aldus Van Hoof. ‘Vanuit de landelijke politiek zijn wel initiatieven geweest richting lokale raadsleden’. Maar ze heeft er geen zicht op of dat zijn vruchten af zal werpen. ‘Voor ons is het belangrijk dat gemeenten laten zien dat ze een veilige plek zijn voor LHBT’s en dat er met het maken van beleid rekening met hen gehouden wordt.’

Martinitoren
Coming Out Dag is ieder jaar op 11 oktober. Omdat die datum dit jaar op een zondag valt, zullen veel gemeenten op maandag 12 oktober de vlag hijsen. Vorig jaar hingen onder meer grote vlaggen vanaf de Martinitoren in Groningen en op het station in Leiden. In de christelijke gemeente Katwijk zal dit jaar ook een regenboogvlag hangen, aldus het COC Leiden dat spreekt van een ‘historisch’ besluit.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Maak 12 oktober tot Nationale Coming Out Day en zorg dat die prachtige vlaggen zichtbaar op, aan of bij alle overheidsgebouwen te zien zijn. Het is meer als alleen acceptatie van deze groep, het is laten zien dat je als maatschappij en daarin als voortrekker de overheid, de vrijheid en veiligheid van onderkent voor het durven uitkomen van je geaardheid. Met name ook richting de groepen vluchtelingen die nog niet vertrouwd zijn met onze waarden en normen en hier mogelijk nog moeite mee hebben. Wel belangrijk in deze is - zoals in veel gevallen - een goede zichtbare communicatie waarin ook vragen gesteld kunnen worden. Als voorbeeld; in Weert wordt een film opgenomen waarin Coming Out Day centraal staat; goed initiatief!
Anoniem / Bezorgde burger
'Onze' waarden en normen?



De door een kleine groep zeer fanatieke lobbyisten opgedrongen waarden en normen (COC) zul je bedoelen. Ook in NL is er best een grote groep die homofilie (lees: het gedrag wat je ziet) geen warm hart toedragen. Dit door het opgedrongen karakter, de funzigheid waarmee het ten toon gespreid wordt (gaypride), de smerige en gevaarlijke afwerkplekken op parkeerterreinen en bospercelen etc. etc.



Ze zijn er, prima. Hetero's zijn er ook. Elkaar mooi met rust laten en accepteren. Leven en laten leven als je je maar netjes en zedelijk gedraagt. En dan niet continu hierover over lullen en uitzinnig profileren op tv en in het openbaar. Doe je ding gewoon 'normaal' net als hetero's.



Dit 'vlaggen' leidt alleen maar weer tot meer afkeer en verwijdering. Omdat niet de hele samenleving hier positief tegenover staat, past het niet dat het bestuur van de gehele samenleving hier zo prominent voor vlagt!!
Pierre
Was er al qua rechten van deze groep mensen niet iets geregeld, helemaal voorin in de Grondwet? En veel gemeenten vragen nog medewerkers een ambtseed af te leggen met een verwijzing naar die wet. Maar wat zegt het vervolgens over de acceptatie buiten de gemeentelijke organisatie?

Een vlaggetje extra op het gebouw een gemeentelijke organisatie gaat dan echt niet helpen om iemand uit de kast te laten komen. De mate en het tempo waarin iemand (s' geaardheid bijvoorbeeld) geaccepteerd wordt hangt enerzijds af van de tolerantie van zijn omgeving, maar ook van de manier waarop hij of zij zich op stelt naar die omgeving. En daar snapt een deel van de "scene" het volgens mij niet.Shocking gedrag werkt averechts.

Ik ken genoeg homo's die zich absoluut niet senang voelen bij parades van tamelijk verknipte of ranzige figuren,zoals op de (c)anal parade.Alsof iedere homo zomaar en public in zijn blote reet gaat staan, een leren pakje draagt of een roze pettycoat.

Geef mensen ruimte om van elkaar te houden. Niet voor 1 dag, maar dag in dag uit. Stoppen dus met die dag en vlag, hoe goed bedoeld ook!
Erik
Ik vind het zelf goed dat de overheid laat zien dat andere voorkeuren dan heteroseksualiteit net zo goed mogen bestaan als andere.
Anoniem / Bezorgde burger
Volgens mij geen taak van de gemeente. Niet doen dus.

Er is al veel te veel homo propaganda op tv, radio en politiek.
Peter Mul / raadslid D66
Ons college heeft verwezen naar de vlaginstructie als reden om de regenboogvlag niet te hijsen in Etten-Leur.



Echter deze heeft enkel betrekking op het hijsen van de Nederlandse vlag. Overigens geeft deze instructie aan wanneer de Nederlandse vlag gehesen dient te worden met daarbij een verschil tussen beperkt vlaggen en uitgebreid vlaggen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/grondwe …



Op antwoord van kamervragen gesteld door Geert Wilders op 12-7-2012 heeft de minister president duidelijk toegelicht dat de vlaginstructie doelt op enkel de Nederlandse vlag:

'De algemene vlaginstructie en incidentele vlaginstructies van de minister-president hebben uitsluitend betrekking op de Nederlandse vlag bij gebouwen van de rijksoverheid.'

(http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervrag …



Advertentie