Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Collectieve verzekering Utrecht juist goed voor minima’

De collectieve verzekering die de gemeente Utrecht met verzekeraar Agis aanbiedt aan minima is volgens de gemeente niet te duur. 'Het sluit juist goed aan bij de doelgroep.' Vergelijkingssites van zorgverzekeraars vinden andere collectieve verzekeringen soms beter, maar volgens de gemeente vergelijken die appels met peren.

21 december 2013

Twee zich onafhankelijk noemende vergelijkingssites van zorgverzekeraars vinden dat minima soms beter af zijn bij andere collectieve verzekeringen dan degene die gemeenten aanbieden. Utrecht zou bijvoorbeeld te duur zijn, maar volgens de gemeente worden appels met peren vergeleken.

Appels en peren
De gemeente Utrecht biedt via zorgverzekeraar Agis een collectieve zorgverzekering aan met een premie van 161,72. Te duur, vindt vergelijkingssite Zorgkiezer.nl. Zij wijzen erop dat er zelfs verzekeringen zijn met een premie van 60 euro per maand. Maar dat is appels met peren vergelijken, vindt Gerard Derksen, woordvoerder van wethouder Hans Spigt (PvdA). ‘Het is een beetje misleidend. Ongetwijfeld heb je een hele goedkope basisverzekering voor 60 euro, maar dan ook een heel hoog eigen risico en minder service. Deze verzekeringen zijn ook gericht op jonge mensen.’


Collectieve verzekering gemeente duurder

Ook collectieveverzekering.nl wijst erop dat andere collectieve verzekeringen dan die van gemeenten een stuk voordeliger kunnen zijn voor bijstandsgerechtigden. Dit blijkt uit eigen onderzoek, stelt de site. De basispremies van collectieve verzekeringen die grote steden als Utrecht en Amsterdam aan minima bieden zijn boven de 90 euro per maand, wat een paar euro duurder is dan bijvoorbeeld verzekeringen van FBTO en OHRA. Rotterdam zit daar wel weer onder met een basispremie van 86,35 euro per maand.

Verplicht aanvullend pakket

Verschil met de andere verzekeringen is dat deze grote gemeenten een verplicht aanvullend pakket aanbieden en het eigen risico geheel of deels moet worden afgekocht. Rotterdam komt dan op 144,21 euro, Amsterdam op 144,84 euro en Utrecht op 161,72 (dat is inclusief 11,35 euro voor de tandartsverzekering). Volgens de website is in de samenleving juist een tendens waarneembaar naar minder aanvullend verzekeren, waardoor mensen een stuk voordeliger uit zijn. Het zomaar afsluiten van een duur aanvullend pakket zou maar leiden tot oververzekering en weggegooid geld zijn. Gemeenten zouden minima hiermee niet tegemoet komen.

Doelgroep soupeert eigen risico op
Volgens Derksen is het nog altijd de verantwoordelijkheid van mensen zelf welke verzekering ze kiezen. ‘Minima zijn niet verplicht om mee te doen aan de collectieve verzekering die de gemeente aanbiedt. Maar de doelgroep in Utrecht soupeert het eigen risico volledig op. Het is een oudere doelgroep met meer gezondheidsproblemen dan andere groepen. Ze krijgen een uitgebreid pakket, toegesneden op het beroep wat ze doen op de gezondheidszorg. De tandartskosten en bijvoorbeeld brillen worden volledig vergoed. En dat eigen risico moeten ze dan inderdaad afkopen, maar als ze het niet afdekken, moeten ze honderden euro’s aan kosten betalen van hun bijstandsuitkering. Dat lukt de meesten niet.’

Nibud: gemeente moet verzekering meer promoten
Inmiddels heeft 63 procent van de Utrechtse minima de verzekering. Volgens Derksen heeft het Nibud de gemeente aanbevolen om de verzekering meer te promoten. ‘We bieden de verzekering al 15 jaar aan. De laatste paar jaar is de individuele verzekering meer in opkomst. We overwegen volgend jaar wel een onderscheid in het aanbod te maken in verzekeringen voor jongeren en ouderen. We sluiten jaarlijks contracten af met verzekeraars, nu is dat Agis. We laten ook onderzoek doen of de verzekeringspremie marktconform is. Het Nibud was er in ieder geval positief over.’ De gemeente heeft niet het idee dat minder mensen gebruik gaan maken van de verzekering. ‘ We hebben daar nu nog geen aanwijzingen voor.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Een zorgverzekering met gemiddelde aanvullende verzekeringen is tegen minstens ca. 25% lagere kosten af te sluiten bij andere zorgverzekeringen. Kortom in Utrecht wordt gewoon geld over de balk gegooid.
Michel Raspoort / klantmanager DWI bijzondere doelgroepen
AGIS collectief in Amsterdam: € 30 extra ingehouden voor het eigen risico. Wat je niet gebruikt krijg je(hopelijk) terug, want als de premie via de uitkering gaat loop je de kans dat dit misgaat.
Al een aantal jaren is het een administratieve puinhoop. DWI en AGIS wijzen naar elkaar, maar de klant is de dupe. In een behoorlijk aantal gevallen zijn klanten daardoor in de financiele problemen gekomen. Bv wanbetaler worden en de bronheffing moeten betalen.
Advertentie