Advertentie
sociaal / Nieuws

Cedris: G4 zetten mensen te snel aan de kant

Iris van Bennekom van Cedris vindt het jammer dat de G4 met hun plannen voor de Sw-sector veel mensen als kansloos beschouwen.

16 oktober 2012

Mensen met een loonwaarde van minder dan 50% worden in de plannen van de G4-gemeenten te snel aan de kant gezet. Dat vindt brancheorganisatie in de Sw-sector Cedris. De brief die de G4 aan de informateurs hebben gestuurd roept bovendien ‘heel veel vragen’ op.

Dagbesteding
Eind vorige week stuurde de Haagse wethouder Henk Kool (PvdA) namens de G4 een brief naar de informateurs Wouter Bos en Henk Kamp. Daarin stellen de vier grote gemeenten grote veranderingen in de Sw-sector voor. Iedereen die niet in staat is zelfstandig 50% van het minimumloon te verdienen, moet niet onder de Sociale werkvoorziening vallen, maar bijvoorbeeld in de dagbesteding of de sociale activering aan de slag, in ruil voor een bijstandsuitkering.

Kansloos
Cedris voorzitter Iris van Bennekom vindt de grens van 50% te hoog is. ‘Ons lijkt het een erg dure oplossing als al die mensen in de dagvoorziening komen. Ze krijgen een uitkering, moeten in de dagvoorziening en moeten er ook nog naar toe’. En dat terwijl een deel van hen volgens Van Bennekom zelf nog wel enige loonwaarde heeft. ‘Tot 50% worden de mensen door de G4 als kansloos bestempeld, maar dat vinden wij echt niet het geval.’

Volstromen
Positief vindt Cedris het feit dat in de brief de G4 de meerwaarde van de Sw-bedrijven naar voren komt. Van Bennekom: ‘Ik lees dat de G4 waardering hebben voor wat de Sw-bedrijven doen en dat vinden we fijn.’ Maar het feit dat de grote steden de door Cedris gewenste ‘één regeling aan de onderkant van de arbeidsmarkt’ niet ondersteunen, vindt ze jammer. Ook vreest ze voor de mogelijkheid dat een nieuwe regeling voor mensen die niet meer in de Wsw vallen – net als de Wsw -  opnieuw volstroomt.

Zonde
Maar het grootste bezwaar is dat de lat met een loonwaarde van 50% te hoog ligt. ‘Mensen met een loonwaarde van 20 of 30 procent kunnen wel degelijk iets nuttigs doen. Die mensen moet je niet aan de kant zetten’, aldus Van Bennekom. ‘Mensen in een nieuwe regeling zetten waarbij je niets meer van ze verwacht, is zonde. Zonde van de kansen en zonde voor de potentie van deze mensen.’ Zoals de plannen er nu liggen, zit er volgens Cedris een te grote ‘knip’ in de regelingen.

Eén regeling
Volgens Van Bennekom roept de brief van de G4 veel vragen op. ‘Krijgen mensen onder de 50% loonwaarde nog wel prikkels om eruit te komen, kunnen mensen nog groeien in hun loonwaarde, wat doe je als mensen tijdelijk terugvallen’, het is haar nog niet duidelijk. Daarom heeft ze wethouder Kool een brief gestuurd. Daarnaast heeft Cedris enige tijd geleden zelf ook aan de informateurs een brief gestuurd over de toekomst van de Sw-sector. Daarin pleit Cedris nogmaals voor de bekende wens van ‘één regeling’ aan de onderkant van de artbeidsmarkt. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

dijkstra / sw er
ik hoop dat die g4 en al die hoge heren die even over ons beslissen zelf in de sw terecht mogen komen door ziekte of ongeval, dan spreken we elkaar weer, wat we met hen moeten doen.
Egbert van den Bosch / Nu werkloze copywriter in de WSW
In de reactie van de heer Werkendam lees ik tot mijn verbazing: "Werkgever die commercieel in de markt staan kan je daar niet mee belasten."

Dat zijn 2 vooroordelen in 1 zin. WSW-ers die minder dan 50% werken zijn commercieel niet interessant en werkgevers mag je niet met 'probleemgevallen' belasten.

Graag maak ik duidelijk dat juist commerciële werkgevers prima mensen kunnen inzetten die met bovengemiddelde motivatie, graag allerlei werk aanpakken. Geef mensen waardigheid en zij geven ongekende inzet terug.



Natuurlijk zullen sommige mensen wat extra begeleiding nodig hebben, maar moet er dan nooit extra energie aan 'gewone' medewerkers besteed worden? En dat is dan vaak in conflictsituaties, met veel negatieve energie.



En hoe zit het met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) dan? Is men werkelijk in de veronderstelling dat dit gaat om afval scheiden en minder energie verbruiken? MVO gaat maar om één ding: mensen! Hoe ga je met mensen om, welke kansen biedt je ze, hoe motiveer je ze om afval te scheiden of energie te besparen, hoe betrek je ze bij het verbeterproces, etc.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Er worden twee verschillende zaken op een hoop gegooid. 1 werkgevers zitten niet te wachten op medewerkers die voor 50% of minder inzetbaar zijn of productief kunnen zijn.2 Deze mensen kunnen nuttig bezig zijn en enige productie leveren. Het is nu de kunsnt om de WSW zo in te richten dat deze restcapaciteit tot productie leidt. Werkgevers die commercieel in de makrt staan kan je daar niet mee belasten.
Wajonger
Het wordt nog druk in de bijstand.. en deze mensen met een arbeidshandicap ook nog dwingen tot tegenprestatie en dreigen met korten op hun uitkering ?

Dit is pas echt asociaal beleid !!!

Net zoals "één regeling" aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dat hebben we gezien met die asociale Wet Werken Naar Vermogen.

Gehandicapten horen niet in de bijstand, daarom handen af van de Wajong !!!!

Alleen met aparte regelingen voor gehandicapten is een fatsoenlijk gehandicaptenbeleid te realiseren waarmee gehandicapten hun eigenwaarde kunnen behouden.
Advertentie