Advertentie
sociaal / Nieuws

CDA: inlichten Turkije over pleeggezin onverstandig

Staatssecretaris Martin van Rijn sluit niet uit dat Turkije op de hoogte wordt gebracht als een kind met de Turkse nationaliteit in een pleeggezin wordt geplaatst.

23 maart 2013

Het CDA vindt het onverstandig dat staatssecretaris Martin van Rijn niet uitsluit dat Turkije op de hoogte wordt gebracht als een kind met de Turkse nationaliteit in een pleeggezin wordt geplaatst.

Turkse autoriteiten informeren

Van Rijn gaf vrijdag op vragen van de Tweede Kamerleden Omtzigt en Mona Keizer aan dat de Turkse autoriteiten hebben verzocht hen te informeren als een kind met de Turkse nationaliteit onder verantwoordelijkheid van jeugdzorg komt en over gerechtelijke beslissingen over plaatsing van kinderen met de Turkse nationaliteit in pleeggezinnen. ,,Op dit moment wordt bezien hoe hiermee moet worden omgegaan'', antwoordde Van Rijn.

Opheldering van het kabinet

De CDA'ers kondigen zaterdag aan dat zij dinsdag bij het wekelijkse vragenuur in de Kamer opheldering over willen van het kabinet. ,,Als je dit niet wilt, kun je dat meteen aangeven. Hier wordt heel duidelijk de mogelijkheid opengehouden om in te gaan op het verzoek'', meent Omtzigt die dat ,,bijna bizar'' noemt. ,,Als het kabinet de dag voor het bezoek van Erdogan zegt dat Turkije niets met de Nederlandse jeugdzorg heeft te maken, moet het niet daags na dat bezoek bereid zijn dit soort informatie naar Ankara te sturen.''

Meldingen over jeugdzorg

Keizer meldt op Twitter dat zij het een ,,boeiend antwoord'' vindt. Zij vraagt zich af of het kabinet echt overweegt meldingen te doen over Nederlandse kinderen in de jeugdzorg. Premier Mark Rutte liet donderdag bij het bezoek van de Turkse premier Erdogan weten dat de plaatsing van pleegkinderen in Nederland een binnenlandse zaak is en wees het verzoek af om op ministerieel niveau te praten over de kwestie-Yunus, het jongetje met lesbische pleegouders.


Bepaling in een internationaal verdrag

Woordvoerders van zowel Van Rijn als staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) geven zaterdag aan dat Turkije zich beroept op een bepaling in een internationaal verdrag, waardoor het geïnformeerd zou moeten worden als er juridisch iets ingrijpends aan de hand is met een Turkse onderdaan. De ministeries zoeken nu uit of de Turkse autoriteiten zich wel terecht beroepen op die bepaling. ,,In ieder geval is duidelijk dat die verdragsbepaling geen betrekking heeft op kinderen die ook de Nederlandse nationaliteit hebben. Hoe dan ook, ook als er sprake is van Turkse nationaliteit, er ontstaat geen enkele vorm van zeggenschap'', aldus beide ministeries.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jozef Langezwaal / jurist
Wat vooral bizar is, is dat Nederland in het jeugd'recht' de Nederlandse wet, de rechtszekerheid als grondbeginsel van de rechtstaat en internationale verdragen schendt.



En dan is het helemaal niet zo vreemd als andere landen zich gaan bemoeien met de wantoestanden waaraan hun onderdanen en/of hun afstammelingen in NB Nederland worden blootgesteld.
hans wieser / senior project/programmamanager
Van zeer nabij maak ik de wantoestanden in gezinnen mee en de wijze waarop jeugdzorg daarmee omgaat. Het is een blodyshame hoe mensen wel in staat zijn een kind te verwekken, maar opvoeden ho maar. Tja en dan is er in Nederland gelukkig een instituut dat voor de kinderen opkomt en die bij pleeggezinnen plaatst voor een betere toekomst.

Weet wel, dat er geen kind tijdelijk of definitief wordt uitgeplaatst van ouders die normaal voor hun kinderen zorgen!! Mensen moeten bij dit onderwerp niet proberen hun eigen falen te vergoeilijken, terwijl het hier gaat om inmenging in Hollandse regelgeving. Heb je problemen met Jeugdzorg, wend je tot de Nationale Ombudsman en heb je hoop niet gevestigd op meneer Erdogan.
True
Ze mogen allemaal kruipen voor griezel Erdogan, zolang ze het niet namens mij doen.
JvVelzen / adviseur
Ongehoord. De suggestie alleen al.
Paula brunsveld van hulten
Volledig eens met het CDA in deze.
Fritz v.d.H. / Beleidsmedewerker
De reactie van Van Rijn geeft de onnozelheid van onze politici pijnlijk weer. Eerst beweren dat de uitvoering van onze jeugdzorg geen zaak van de Turkse overheid is, om vervolgens bereid te zijn informatie te gaan toezenden over een aangelegenheid die geen zaak van de geadresseerde is. Waarom informatie sturen naar de Turkse overheid? Betaalt de Turkse overheid mee aan onze jeugdopvang of de opvang van kinderen met de Turkse nationaliteit?
t. faber / gepensioneerd
Staatssecretaris van Rijn gedraagt zich met deze onzin als een ongeleid projectiel en diskwalificeert zich daarmee voor het ambt dat hij thans bekleedt. Graag zo spoedig mogelijk aftreden s.v.p!
Jozef Langezwaal / jurist
Waarschijnlijk is gebleken dat de Turken beter weten hoe de Nederlandse jeugdzorg 'werkt' dan de regering had gedacht.



En dan valt het verbaal presenteren van de papieren werkelijkheid van 'Den Haag' over zorgvuldigheid en de rechter die er zogenaamd naar kijkt niet zo goed, stel ik mij voor.



En dat noopt dan allicht weer tot concessies aan de Turken om een publieke blamage (vooralsnog) te voorkomen.
Judith / ICT-er
En als er met mijn kinderen iets fout gaat, krijgt de Indonesische overheid dan ook bericht, omdat mijn moeder daar geboren is?
hans wieser / senior project/programmamanager
Bizar dat Van Rijn die opening biedt. Een Nederlander kan jaren in een buitenlandse cel zitten zonder dat onze regering is geinformeerd of kan aangeven dat betrokkene moet worden behandeld volgens de Nederlandse wetgeving hahahahahaha. Iedereen die zich in welk ander land dan ook bevindt is onderhevig aan de daar geldende regels. Rutte had de Turkse premier dat vooraf klip en klaar moeten duidelijk maken. Regeringsleiders horen over belangrijkere zaken te praten!!
Advertentie