Advertentie
sociaal / Nieuws

Brandbrief vakbonden over Wmo

Negen Zuid-Hollandse gemeenten hebben een brief op poten ontvangen van vier vakbonden. Die dringen er bij de gemeenten op aan met spoed afspraken te maken over de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het gaat om Bergambacht, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Nederkerk, Ouderkerk aan de IJssel, Schoonhoven, Vlist, Waddinxveen en Zuidplas

30 juli 2014

Negen Zuid-Hollandse gemeenten hebben een brief op poten ontvangen van vier vakbonden. Die dringen er bij de gemeenten op aan met spoed afspraken te maken over de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Onzekerheid

De gemeenten Bergambacht, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Nederkerk, Ouderkerk aan de IJssel, Schoonhoven, Vlist, Waddinxveen en Zuidplas verzuimen duidelijkheid te geven over de tarieven voor huishoudelijke hulp en de hoeveelheid uren waar aanbieders vanaf 2015 op kunnen rekenen, stellen de bonden waaronder CNV Publieke Zaak en de Abvakabo FNV. De vakbonden stellen dat er honderden banen op de tocht staan en dat duizenden cliënten in onzekerheid verkeren of en in welke vorm zij hun zorg behouden.

Aanbestedingscontracten

Ook vorig jaar tikten de bonden de negen gemeenten op de vingers. In de zomer zijn toen de aanbestedingscontracten verlengd. ‘Tot onze verbijstering constateren we dat een jaar later de gemeenten opnieuw niet met duidelijkheid komen, terwijl verlenging van de contracten nu geen optie meer is.’

Collectief ontslag

Een van de thuiszorgaanbieders heeft al een melding collectief ontslag gedaan voor bijna driehonderd huishoudelijke hulpen, schrijven de bonden in hun brandbrief die aan zowel de colleges als de gemeenteraden is gericht. Het uitblijven van helderheid door gemeenten betekent dat zorginstellingen na januari 2015 financiële risico’s lopen. Instellingen die bij een aanbesteding buiten de boot vallen, en per 2015 geen of minder werk hebben, hadden voor 1 juli ontslag voor (een deel van) hun werknemers moeten aanvragen.

Snel afspraken

‘Dit leidt tot nieuwe reorganisaties en opnieuw verlies aan werkgelegenheid’, schrijven de bonden. ‘Dit treft niet alleen de werknemers, veelal woonachtig in uw gemeenten, maar ook de dienstverlening aan mensen die afhankelijk zijn van deze zorg.’ Naast snelle afspraken over tarief en volume van de zorg, moeten in de ogen van de bonden afspraken worden gemaakt over de overname van personeel en de kwaliteit van zorg. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anne Vrieze / Zelfstandig beleidsadviseur
Iedere gemeente zal het nu moeilijk hebben met de keuze voor al of niet verlengen van contracten voor hulp bij het huishouden voor volgend jaar. Immers zij hebben te maken met 30% rijkskorting op het integratiebudget Wmo, wat in feite betekent een flinke korting op het onderdeel hulp bij het huishouden. Alle gemeenten zijn aan het verkennen hoe dit probleem op te lossen en intussen komt VWS met een ingewikkelde regeling, waarmee gemeenten een extra budget kunnen aanvragen. Niet om cliënten met een kleine beurs tegemoet te komen zodat zij schoonmaakhulp kunnen behouden, maar vanuit het oogpunt van behoud van werkgelegenheid voor de thuishulpen, bij voorkeur bij dezelfde aanbieders. Gemeenten waren al bezig met vangnetconstructies en hadden daarvoor dit extra budget goed kunnen gebruiken in de integratie-uitkering Wmo, met de nodige beleidsvrijheid, conform de geest vande Wmo. Gemeenten zijn nu welhaast verplicht de toelageregeling aan te vragen als ze niet het verwijt willen krijgen van onbehoorlijk bestuur en idardoorD magoschade oplopen. Door deze regeling blijven zorgaanbieders nog langer in onzekerheid, aangezien de deadline voor indiening 15 oktober is en het ministerie daarna eerst nog moet besluiten. Pas in november/ december hebben de zorgaanbieders dan zekerheid en dat is dus veel te laat.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Oh ja, er zijn weer een heleboel consultants die er een vette boterham aan verdienen, maar onderwijl wordt onze verzorgingsstaat wel hardgrondig afgebroken. Veel oudere of gehandicapte mensen die via hun huishoudelijke hulp nog wat sociale contacten hebben, worden over de rand geduwd. Dit is het resultaat van ijdele politici die aan hun eigen carrière werken en van maatschappijvreemde ambtenaren achter een computertje. Gaan Opstelten, Edith Schippers en Mark Rutte nu zelf om 16.00 uur weg van hun ministeries om aan ouderen zorg te gaan verlenen ? Het is in en in triest dat straks ambtenaren zonder relevante kennis en empathie via aanbestedingscontracten gaan beslissen over het lot van hinderdduizenden landgenoten. En dan vindt men het gek als mensen straks geen vertrouwen meer hebben in de politiek ? Wie zaait zal oogsten, dus wie storm zaait, zal een orkaan aan onvrede oogsten.
Joris / Denker
Hier in het Noorden krijgt men geen huishoudelijk zorg meer als drie uur geindiceerd is. Ja je moet maar geen mantelzorg hebben. De mensen die het nodig hebben worden zwaar getroffen. Mensen hebben een opleiding voor de thuiszorg gehad en worden ontslagen. Terwijl nu jongere een opleiding krijgen maar naar het jaar contact mogen ze ook vertrekken. Net als hun voorgaande collega's. Alleen maar jaar contacten worden door de thuiszorg verstrekt en daarna oprotten
Frank van der Knaap
De gemeente 'Nederkerk'? Nooit van gehoord.
Advertentie