of 59232 LinkedIn

Brandbrief Rheden over geldtekort zorgtaken

Rheden eist compensatie van het rijk voor het financieel tekort van 1,6 miljoen euro waar de gemeente op afstevent. Dat wordt veroorzaakt door de overdracht van zorgtaken naar gemeenten. Een brandbrief met die strekking is deze week naar minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gestuurd.

Rheden wil compensatie van het rijk voor het financieel tekort van 2,6 miljoen euro waar de gemeente op afstevent. Dat wordt veroorzaakt door de overdracht van zorgtaken naar gemeenten. Omdat het rijk medeverantwoordelijk is voor de ontstane situatie, vindt Rheden dat Den Haag met extra geld over de brug moet komen.

Brandbrief

Een brandbrief met die strekking is deze week naar minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gestuurd. Daarin schrijft de gemeente dat zij wordt geconfronteerd met een tekort van 1 miljoen euro over 2015 en 1,6 miljoen euro over 2016. De overdracht van de Jeugdzorg en (delen van) de Algemene wet bijzonder ziektekosten (Awbz) naar de Wmo 2015 ging gepaard met een flinke korting op het budget. Hoewel Rheden bezuinigingen doorvoert door een andere werkwijze binnen het sociale domein door te voeren, is de budgetkorting niet op korte termijn op te vangen. Diverse rekenkamers waarschuwden vorig jaar dat besparingen niet op korte termijn haalbaar zijn.


Situatie ernstig

‘De financiële cijfers over het eerste kwartaal maken duidelijk dat de situatie ernstig is’, schrijft wethouder Ronald Haverkamp (financiën, VVD). ‘Daarom willen we een krachtig signaal afgeven aan de minister.’ De verwachting is dat de zorg efficiënter en goedkoper wordt door de zorg dichter bij huis − de gemeenten – te organiseren, ‘Maar dit is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. We verwachten hiervoor enkele jaren nodig te hebben. Onze inwoners moeten er in de tussentijd 100 procent op kunnen vertrouwen dat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd is.’


Compensatie

Rheden wil dat de minister mogelijkheden onderzoekt om de tekorten door het rijk te compenseren. Omdat de veranderingen in zeer korte tijd zijn doorgevoerd en de beleidsvrijheid deels is ingeperkt door de vele verplichtingen en regels vanuit het rijk, is het rijk medeverantwoordelijk, stelt Rhenen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frits van Vugt (adviseur en onderzoeker sociaal domein) op
Eens met Wiersma: erg voorbarige brief van Rheden. Men denkt nu al dat de transformatie niet zal leiden tot de beoogde bezuiniging. Het jaar is nog pas net begonnen.... Men zou de energie beter kunnen richten op een effectieve, maar zeker ook doelmatiger zorgstelsel. De uitdaging is om de zorg zo te organiseren dat beroep op de dure 2e en 3e lijn minder nodig is - alleen dan is het mogelijk de zorg beter en goedkoper te krijgen. Wat doet Rheden hier aan?
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het lijkt me een nogal voorbarige actie van de gemeente Rheden. Kennelijk beschikken ze over een glazen bol, waarin ze nu al kunnen zien dat ze dit jaar geld tekort komen. Een rode kaart voor deze wethouder is op zijn plaats . Gelet op zijn politieke kleur vast een actie voor 'de bühne'. Ze kunnen zich in Rheden beter storten op de transformatie van deze 3 D operatie in plaats van het organiseren van dergelijk zinloze acties.
Zonder ingrijpende bezuinigen in de zorg dreigen we over enkele jaren helemaal geen zorg meer te hebben en dreigen deze te stijgen tot 30% van de omvang van de begroting. Er is geen land ter wereld dat zich dergelijke hoge uitgaven in de zorgsector kan veroorloven. Je in de materie verdiepen is beter dan mee te huilen met de wolven in het bos.
Door doeterniettoe (-) op
Hé, een gemeente die het snapt.
Heeft even geduurd, maar ze zijn er nu achter: de burger wordt zwaar genaaid en dankzij 'de decentralisaties' is de gemeente de schuldige.
Knap hoor. Dat wat burgers, bedrijven en instellingen al mijlenver zagen aankomen wordt nu ook door in ieder geval 1 gemeente gezien. Goed bezig, de politiek...
Door Jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Ja, dat viel te verwachten. We noemen dit Rutte's bezuinigingsbeleid. Gooi alle problemen over de schutting naar de gemeentes en kijk verder niet om naar de gevolgen. Deze regering is vooral een belangenbehartiger van de financiële sector en van mensen die op een mooi baantje jagen na hun politieke loopbaan. Ik deel de mening van Linda. En Mark Rutte blijft altijd lachen.
Door opmerker op
@cor, da's wel erg flauw; bent u het altijd eens met uw volksvertegenwoordiger in het parlement?
Door Cor van Erp op
Een VVD wethouder? Laat hij realiseren wie de kortingen bedacht heeft!
Door Linda op
Hier kon je op wachten. Alle experts hebben ervoor hewaarschuwd. Maar de staatsseretarissen Van Rijn en Klijnsma hebben een plaat voor hun kop, waar niets doordringt. De chaos is al overal zichtbaar, bv. bij de PGB's. De gemeenten zitten met de gebakken peren, de hulpvragers met een uitgeklede zorgverlening. Het enige dat het rijk doet, is de misleidende reclamespotjes verwijderen (en dat pas op last van de Raad van State...).
Door p op
Er zijn 400 gemeenten in NL, dus als ze allemaal met zo'n tekort als Rheden kampen dan hebben we het al gauw over een miljard...En Rheden is niet de grootste gemeente
Ik denk dat ik het antwoord uit Den Haag al weet.