of 59232 LinkedIn

Bonden openen actiecentrum naast gemeentehuis

Ze strijden tegen de afschaffing van huishoudelijke hulp in de gemeenten Noordoostpolder, Steenwijkerland en Urk.

Vakbonden Abvakabo FNV en CNV gaan een actiecentrum bij het gemeentehuis van Steenwijkerland openen om te protesteren tegen het ontslag van ruim 360 mensen bij Zorggroep Oude en Nieuwe Land in de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland.

Bemiddelingsbureau
Per 1 maart schaffen deze gemeenten de regeling voor huishoudelijke hulp af. Minder mensen komen in aanmerking voor hulp in de huishouding. In plaats daarvan komt er een bemiddelingsbureau waar inwoners huishoudelijke hulp kunnen inhuren die ze vervolgens zelf moeten betalen. De werknemers die bij de Zorggroep ontslagen worden, kunnen voor een deel via het bemiddelingsbureau aan het werk, zodat mensen dezelfde hulp kunnen inhuren. Voor de werknemers betekent het echter een eind van hun dienstverband en een onzeker bestaan als ‘dienstverlener aan huis’ zonder pensioenrechten of verzekering tegen werkloosheid of ziekte.

Langer thuis

Riek van Kampen, onderhandelaar Abvakabo FNV: 'Het kabinet wil dat ouderen en kwetsbare mensen langer thuis blijven wonen, maar het afschaffen van deze belangrijke vorm van thuiszorg staat daar haaks op. De behoefte aan zorg zal niet verdwijnen. De thuiszorgmedewerkers willen er alles aan doen om het besluit van de gemeenten ongedaan te maken.' Volgens de bond maakt de bezuinigingsdrift van gemeenten veel kapot. ‘Er is genoeg geld en er is werk. Waarom besluiten gemeenten dan toch de zorg af te breken en medewerkers en kwetsbare mensen te duperen?’ Het actiecentrum opent woensdag haar deuren. Maandag was er ook al een actie van zo’n 100 thuiszorgmedewerkers in Steenwijk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.