Advertentie
sociaal / Nieuws

Bond: Ongelofelijk, de VNG komt met helemaal niets

De FNV is niet te spreken over het voorstel van de Vereniging Nederlandse Gemeenten voor de nieuwe cao in de Sociale Werkvoorziening. ‘Ongelofelijk’, aldus cao-onderhandelaar Peter Wiechmann namens FNV Overheid. ‘De VNG komt met helemaal niets. Het is duidelijk dat ze de sw-medewerkers niet serieus nemen en al helemaal niet waarderen.’

29 september 2015

Nullijn

De huidige cao in de Sw liep eind 2013 af. Sindsdien wordt er af en toe gepraat over een nieuwe cao, maar tot resultaat heeft dat nog niet geleid. Maanden lagen de onderhandelingen stil omdat de VNG vasthield aan de nullijn, iets wat onbespreekbaar was voor de bonden. Tijdens protestacties op het VNG Congres deelde VNG-onderhandelaar Huib van Olden (CDA tevens wethouder Den Bosch) mee dat er geen voorwaarden vooraf werden gesteld ‘Misschien kunnen we de nullijn enigszins oprekken.’ Maar toch zijn de gesprekken nu weer vastgelopen.


225 euro per jaar
Het bod waarmee de onderhandelaars van de VNG naar de tafel kwamen hield in dat alle medewerkers in de Sw ieder jaar in oktober 225 euro uitgekeerd krijgen, totdat de laatste medewerker is uitgestroomd. Onacceptabel, vindt de FNV. Wiechmann: ‘Voor ons is dat onbespreekbaar. Als je nu 1600 euro verdient, verdien je dus over 10 jaar nog steeds 1600 euro. Totdat je een toeslag nodig hebt om nog aan het wettelijk minimumloon te komen. Je loon gaat nooit meer omhoog. Een eenmalige uitkering is geen loonsverhoging. Ook over werkzekerheid zijn we het nog steeds niet eens en er liggen nog steeds verslechteringsvoorstellen van de werkgever op tafel.'

Vijf jaar
De FNV benadrukt dat nu al meer dan vijf jaar het loon in de Sociale werkvoorziening niet is verhoogd of geïndexeerd. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
De VNG heeft het geld zelf hard nodig voor het jaarlijkse congres feest, de overnachtingen, etentjes en salarissen van de hoge heren en dames.
Tonie / administratief medewerker
Luisteren naar de verwaande onderhandelaars van de VNG dan verbijstering, dan actie in Valkenburg aan de Geul, boze wsw-ers en vakbond FNV bezetten gemeentehuis. Dank je de koekoek. Goed gedaan en het resultaat pover.
faber
Twee werelden. De FNV heeft over 'loon' en alles wat daar bij hoort. De VNG/gemeenten zien het als veredelde uitkering in het jasje van een CAO. De bonden zien sw-ers als werknemers. De VNG/gemeenten zien sw-ers als veredelde uitkeringsgerechtigden.
Advertentie