Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijna 11.000 banen erbij voor arbeidsgehandicapten

In twee jaar zijn er bijna 11.000 banen bijgekomen voor mensen die door een beperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Binnen het bedrijfsleven kwamen er ruim 9000 van deze banen bij, de rest van dit extra werk voor arbeidsgehandicapten ontstond bij de overheid.

04 juli 2015

In twee jaar zijn er bijna 11.000 banen bijgekomen voor mensen die door een beperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Binnen het bedrijfsleven kwamen er ruim 9000 van deze banen bij, de rest van dit extra werk voor arbeidsgehandicapten ontstond bij de overheid.

Afspraak
Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zaterdag bekend heeft gemaakt. De afspraak is dat er de komende elf jaar 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidshandicap: 100.000 in het bedrijfsleven en 25.000 bij de overheid.

Voor op schema
Eind dit jaar moet het bedrijfsleven al een begin hebben gemaakt met de uitvoering van deze afspraak door 6000 extra banen te hebben voor mensen die zich door een ziekte of handicap moeilijk kunnen redden op de arbeidsmarkt. Met de 9.224 banen die er al bij zijn gekomen, liggen de werkgevers dus voor op schema. Bij de overheid stond de teller eind 2014 op 1508, dit moeten er dit jaar 3000 worden.

Bemoedigend begin
Jonggehandicapten en mensen die op de wachtlijst staan van een sociale werkplaats komen als eerste in aanmerking voor deze banen. Deze opzet lijkt te lukken, stelt Klijnsma vast, want bij deze nieuwe banen gaat het vaak om mensen die op de wachtlijst stonden van een sociale werkplaats. Zij worden gedetacheerd bij een gewoon bedrijf. Met deze tussenstand spreekt Klijnsma van 'een zeer bemoedigend begin'. Vanaf 2017 hangt bedrijven die niet genoeg arbeidsgehandicapten in dienst nemen een boete boven het hoofd van 5000 euro per niet-ingevulde werkplek.

Tandje bijzetten
De PvdA is tevreden met de tussenstand. 'Goed om te zien dat meer mensen met een beperking een plek hebben gekregen als collega tussen de collega's. Zo hoort het. Dat maatschappelijk verantwoord ondernemen meer is dan Max Havekaarkoffie schenken, dringt steeds meer door. Overigens moet de overheid zelf wel een tandje bijzetten', laat PvdA-Kamerlid John Kerstens weten. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

doeterniettoe / -
Leuk dat de staatssecretaris deze cijfers naar buiten brengt. Is er ook een onafhankelijke bron voor deze cijfers?
Jan / HR adviseur bij Gemeente
nu al is bekend dat de gegevens van mevrouw Kleinsma iets (veel) te rooskleurig zijn...



Bron: nos.nl



Staatssecretaris Klijnsma geeft een te positief beeld van het aantal mensen met een arbeidsbeperking dat een baan heeft. Dat zegt de branchevereniging Cedris van bedrijven die zich bezighouden met mensen met een arbeidsbeperking.



De branchevereniging zegt dat er in de jaren 2013 en 2014 maar 416 mensen meer aan het werk zijn gekomen. Volgens Klijnsma zouden er in die periode een kleine 11.000 banen bij bedrijven zijn bijgekomen.



Die extra banen leiden volgens Cedris niet tot meer werkgelegenheid, doordat de meeste mensen daarvoor al werkten bij een sociaal werkvoorzieningsbedrijf. Daardoor is het vooral een verschuiving van werk.



25,5 uur



Ook wijst Cedris erop dat een baan voor deze doelgroep gelijkstaat aan 25,5 uur werk. Die kleine 11.000 banen banen zouden maar door 7.304 mensen worden ingevuld.



De branchevereniging complimenteert wel de werkgevers in de private sector die voor de banen hebben gezorgd, ondanks de moeilijke economische omstandigheden.



Dramatisch



Over de werkgelegenheid in 2015 voor mensen met een arbeidshandicap is de brancheorganisatie nog somberder. Vanaf 1 januari kunnen die mensen niet meer instromen in de wet Sociale Werkvoorziening en vallen ze onder de Participatiewet. Voor mensen met een arbeidsbeperking moet nu 'beschut werk' worden gevonden.



Het aantal mensen dat sindsdien zo'n baan heeft gevonden is volgens Cedris dramatisch laag.



Cedris verwacht zelfs dat de werkgelegenheid van mensen met een arbeidsbeperking zou kunnen teruglopen. Volgens de sociale werkvoorzieningsbedrijven wordt het heel moeilijk om de afspraken uit het Sociaal Akkoord na te komen.

J de Vries / mederwerker
Wat worden de leugens weer mooi verteld in deze rubriek.er zij 100000 werknemers met een CAO.die door dit beleid wordt vergeten geen toekomst geen loonverhoging geen normale CAO .de leugen regeert weer in Nederland.
Pierre
BB steekt het zieltogende PvdA, met de slopers van de sociale zekerheid zoals Klijnsma en Van Rijn, weer eens een paar veren in de reet.
Advertentie