Advertentie
sociaal / Nieuws

Baanbehoud voor thuishulpen is mogelijk

Veel gemeenten doen namelijk hun best om te profiteren van de huishoudelijke hulp toelage (HHT), een toelage die burgers krijgen als ze een huishoudelijke hulp inhuren. Het kabinet heeft hier de komende 2 jaar in totaal 190 miljoen euro voor beschikbaar.

03 oktober 2014

Ongeveer 14.000 thuishulpen kunnen in 2015 en 2016 hun baan waarschijnlijk behouden. Dat valt op te maken uit een brief van het kabinet.

Toelage
Veel gemeenten doen namelijk hun best om te profiteren van de huishoudelijke hulp toelage (HHT), een toelage die burgers krijgen als ze een huishoudelijke hulp inhuren. Het kabinet heeft hier de komende 2 jaar in totaal 190 miljoen euro voor beschikbaar.

Oproep
Er zijn inmiddels 108 plannen voor 154 gemeenten ingediend. Die moeten nog wel worden goedgekeurd. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Lodewijk Asscher (SZW) riepen de gemeenten half september op snel met plannen te komen om de HHT in te zetten in de strijd tegen dreigend banenverlies.

Alfaconstructies
Ook moeten de zogenoemde alfaconstructies ermee worden tegengegaan, afspraken waarbij de positie van de hulp een stuk onzekerder is. ‘Geen alfahulpen, maar banen met een volwaardige rechtspositie voor mensen in de zorg’, aldus Van Rijn.

Continuïteit van zorg
Het Interventie Team Langdurige Zorg, met als voorzitter Doekle Terpstra, zet zich intussen ook met bemiddeling en advisering in voor de continuïteit van zorg en het voorkomen van onnodige ontslagen, staat in de brief. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin / ZZP
Tja, Annemiek, daar zit em nou net de clou. Geen mens begrijpt waar al die onzin voor nodig is, en niemand legt het eventjes uit. Daar gaat ie dus.



De liberale partijen, die stevig in de meerderheid zijn, vinden dat de overheid zich alleen moet bemoeien met zaken die je ECHT NIET aan een onderneming over kunt laten. En dan kom je dus uit op politie, justitie en het leger. Die kun je echt niet aan een onderneming overlaten. Maar de rest wel. Met als gevolg dat een heleboel noodzakelijke dingen zo duur worden dat een gewoon mens het niet kan betalen. En dat boeit een liberale partij helemaal niets. Een sociale partij boeit dat nou juist wél, maar daar wil niemand op stemmen. De Nederlanders denken dat ze kunnen kiezen: deze sociale voorziening schaffen we af, want daar heb ik niks aan, en die andere laten we blijven, want daar maak ik zelf gebruik van. Maar zo werkt het niet. Het is alles, of niets. En dus kiezen we voor: niets. Terug naar de middeleeuwen.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Daar gaan we weer, eerst doen en dan nadenken. En vervolgens weer repareren. Wat moet dat proces al die kabinetten en jaren van reparaties een geld hebben gekost !!
A. Wassenburg
Ik snap er niets van. Als de thuiszorg zo goed als afgeschaft wordt, waar zijn dan al die banen nog voor nodig? En welke mensen zijn eigenlijk geholpen met HTT constructies? In elk geval zijn dat niet de allerlaagste inkomens, want voor hen is de hulp ook dan nog steeds onbetaalbaar. Maar de mensen met de hoge inkomens kunnen het toch best zelf betalen of zie ik dat verkeerd? O, wacht ik geloof dat ik het toch wel snap. Dank zij de bezuinigingen in de thuiszorg krijgen mensen zonder geld geen thuiszorg meer en degenen die het wel kunnen betalen, krijgen een tegemoetkoming in de kosten middels extra HHT budget. Ja, dat snap ik dus wel. De VVD weer.
John / Adm. medewerker
Hmmm. twee jaar?

Zie ik ergens in de toekomst verkiezingen aankomen?
Advertentie