of 59232 LinkedIn

Asscher zal boetes bij fraude bekijken

Eerder deze week noemde de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in de sociale zekerheid, het boeteregime ‘buitenproportioneel’. Volgens Asscher zal die uitspraak waarschijnlijk consequenties hebben.
9 reacties

De boetes die worden opgelegd bij fraude in de sociale zekerheid zijn soms mogelijk te streng en niet rechtvaardig. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat bekijken of het systeem moet worden aangepast. Hij zei dat donderdag bij de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer.

Buitenproportioneel
Eerder deze week noemde de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in de sociale zekerheid, het boeteregime ‘buitenproportioneel’. Volgens Asscher zal die uitspraak waarschijnlijk consequenties hebben.

Ondeugdelijk
CDA-Kamerlid Pieter Heerma verweet Asscher eerder dat de fraude-aanpak niet deugt. Bij kleine vergissingen krijgen mensen torenhoge boetes, terwijl de ‘echte boeven’ vaak de dans ontspringen.

Echte fraudeurs
Heerma reageerde positief op de uitspraken van Asscher. ‘Hoge boetes zijn voor echte fraudeurs en niet voor mensen die onbedoeld een vergissing begaan. Het zou goed zijn als de fraudeaanpak meer gericht wordt op de eerste groep.’ Ook D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is tevreden dat Asscher de 'onbedoelde neveneffecten' van de antifraudewetgeving wil gaan aanpakken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martin Bosch (sociaal ondernemer) op
Uit ervaring weet ik hoeveel mensen slachtoffer van deze waanzin zijn geworden. Met als gevolg wanhoop, verdriet, boosheid, machteloos en afkeer van overheid en poltiek. Ik vraag mij al dagen af: "wie zijn al deze mensen in onze instituties die die zonder meer alle bevelen en wetten van bovenaf uitvoeren"
Ze zien er keurig uit, ze dragen de laatste mode, het trendy brilletje, bij behorende kapsel, wonen in een leuke buurt. Het hadden mijn buren kunnen zijn. Ze praten over eigen verantwoordelijkheid naar clienten, maar in hun eigen werksituatie geldt dat niet en voeren ze blindeling de opdrachten uit. We kennen in onze geschiedenis veel meeloper,maar ook mensen die zeggen: " tot hier en niet verder" Tijd voor een diepgravend onderzoek. Misschien moeten we gewoon terug naar het armenbestuur. Volgens mij veel humaner.
Door Louis Kwak (Bovenwettelijke maatregel) op
Ik heb een boete opgelegd gekregen omdat een advocatenkantoor een hetze op mij had ontketend. De kantonrechter vond het rechtvaardig. boete € 125.5000
Twee weken geleden!
Door M (CDA-lid) op
@Bommel:
"Door Rommel op 28 november 2014 21:06
@M: heb jij ze politiek wel allemaal op een rijtje ?
Buma en Peetoom zullen lij zijn met zo'n lid."

Hoe dat zo dan?
Door Ambtenaar (ambtenaar) op
En dan moet de participatie wet nog komen met weer een aantal sancties.
Door Rommel op
@M: heb jij ze politiek wel allemaal op een rijtje ?
Buma en Peetoom zullen lij zijn met zo'n lid.
Door M (CDA-lid) op
Dit soort boetes zijn volgens mij maatregelen die direct uit de koker van de PVV komen. En ik verdenk Geert Wilders ervan dat hij nog steeds stiekem lid van de VVD is en dat hij dit gebruikt om de VVD te vergiftigen met zijn extreem-rechtse ideeën die vooral de onderkant van de arbeidsmarkt hard zullen raken.
Door Klientenraad (Secrtetaris) op
In Utrecht ken ik twee gevallen die een boete van €300 euro kregenomdat ze niet op woensdag terugbelden jop een brief die ze op maandag kregen; iemands uitkering werd stopgezet omdat een uitzendbureau zei dat hij niet kwam werken terwijl hij niet reageerde op eenoproep omdat de batterij van zijn telefoon leeg was; bij deelname aan groepen krijgen mensen boetes van €300 als ze "onvoldoende inzet tonen" tijdens groepsgesprekken; iemand kreeg boe te van €900 euro omdat hij tegen ambtenaar had gezegd "heeft een erg mooie fiets"; etc....
Door hoekstra (adviseur) op
@freek: Asscher heeft een uitspraak van de rechter nodig omdat coalitiegenoot VVD er voor gaat liggen. Uit die koker komen dit soort boetes. De boete op een fout kruisje op een formulier is hoger dan verkeersovertredingen die levens in gevaar brengen. Waar een klein land groot in kan zijn.
Door Freek op
En waarom moet er eerstgewacht worden op een rechterlijke uitspraak en een verzoek uit de Tweede Kamer? De minister of anders wel zijn ambtenaren hadden toch zelf al veel eerder in actie kunnen komen okm deze groves onrechtvaardigheid ongedaan te maken.
Nu blijft het beeld van een overheid als roverheid in stand.