Advertentie
sociaal / Nieuws

Asscher verwacht steun voor participatieverklaring

Met de participatieverklaring zouden migranten in de toekomst al snel na aankomst de Nederlandse waarden moeten onderschrijven. Kamerleden van de VVD en de SP, Vluchtelingenwerk en twee adviesorganen van de regering zeiden tegen de Volkskrant weinig meerwaarde te zien in de verklaring, die de regering per 1 juli 2017 wil laten opnemen in de Wet inburgering.

19 december 2016

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken verwacht dat iedereen die Nederlandse waarden belangrijk vindt voor de integratie van migranten, de door hem voorgestelde participatieverklaring zal steunen. Dat laat de minister maandag weten in reactie op een artikel in de Volkskrant, waarin diverse politici en instanties hun vraagtekens plaatsen bij het nut van de verklaring.

Waarden onderschrijven

Met de participatieverklaring zouden migranten in de toekomst al snel na aankomst de Nederlandse waarden moeten onderschrijven. Kamerleden van de VVD en de SP, Vluchtelingenwerk en twee adviesorganen van de regering zeiden tegen de Volkskrant weinig meerwaarde te zien in de verklaring, die de regering per 1 juli 2017 wil laten opnemen in de Wet inburgering.

Gruwel
D66-Kamerlid Paul van Meenen noemt de verklaring 'een gruwel'. Door migranten een verklaring over waarden te laten ondertekenen die niet door alle Nederlanders worden onderschreven creëert de overheid eerste- en tweederangsburgers, zo redeneert Van Meenen. De Raad van State en de Adviescommissie voor Vluchtelingenzaken stellen dat datgene wat in de verklaring komt te staan, nu al deel uitmaakt van het inburgeringsexamen.

Gemeentene experimenteren al

Asscher benadrukt dat onderzoeksbureau Regioplan positief was over de participatieverklaring en dat er in verschillende gemeenten al mee wordt geëxperimenteerd. 'Ik heb alle vertrouwen dat de wet steun krijgt van al die politieke partijen die hechten aan het belang van Nederlandse waarden in de integratie, zoals vrijheid van meningsuiting, de vrijheid om wel of niet te geloven en gelijke rechten voor mannen, vrouwen, homo's en hetero's', aldus de minister. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janny Joosten
Zou ervoor zijn wanneer we alle Nederlanders ook zo'n verklaring zouden laten ondertekenen..... Nu lijkt het meer op verkiezingsretoriek.
t. faber / gepensioneerd
Klinkklare onzin zo'n participatieverklaring en bovendien een verkeerd signaal naar de immigranten toe. Als ik bij iemand te gast ben hoef ik toch ook niet een participatieverklaring te ondertekenen? Je weet toch hoe je je hoort te gedragen als je bij iemand of in een land te gast bent? Zoniet, dan hoor je hier niet en ben je gewoon niet welkom!!
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Dus je bent vluchteling, je voldoet aan de voorwaarden en hebt recht op een verblijf in een veilig land, maar dan weiger je de participatieverklaring te tekenen en dan stuurt de PvdA je terug naar, zeg Aleppo? Lijkt me niet hè, Lodewijk Asscher?

Maar niemand zal weigeren; iedereen tekent gewoon en gaat over tot de orde van de dag en de regel is niet te controleren, want de overheid kan nog steeds niet in iemands hoofd kijken. Gelukkig niet.

Hoe moet het dan wel? Nou, simpel. We maken aan iedereen duidelijk hoe we in dit land met elkaar om willen gaan. Ook aan iedereen, ongeacht afkomst, die hier al woont. Ouderwets uitleggen wat 'mijn en dijn' is hoort daar ook bij. Respect voor elkaar en elkaars bezittingen en meer van dergelijke 'ouderwetse' normen en waarden. We vertellen er ook bij, dat we daar wetten en regels voor hebben opgesteld en dat IEDEREEN zich aan die wetten en regels moet houden, de overheid voorop, want die gaat weer 'ouderwets' het goede voorbeeld geven. Het gedogen kom je daarna alleen nog in de geschiedenisboekjes tegen. De wetten worden gehandhaaft, en echt. Het komt weer helemaal goed met Nederland. De enige vraag die nog even beantwoord moet worden luidt: Zijn we er al rijp voor, of moet het nog een tijdje verder de verkeerde kant op?
Advertentie