of 59232 LinkedIn

Asscher past fraudewet aan

Het kabinet heeft de fraudewet aangepast na een rechterlijke uitspraak en scherpe kritiek van de Nationale Ombudsman en de Tweede Kamer.
2 reacties

De hoogte van de boetes voor fraude met uitkeringen wordt aangepast. Voortaan zullen de uitkeringsinstanties UWV, SVB en gemeenten bij overtredingen meer letten op de ernst van de overtreding en de omstandigheden. Ook zullen ze er meer rekening mee houden of de ontvanger van een uitkering verwijtbaar heeft gehandeld.

‘Echte boeven vrijuit’
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het kabinet heeft de fraudewet aangepast na een rechterlijke uitspraak en scherpe kritiek van de Nationale Ombudsman en de Tweede Kamer. Volgens hen moeten burgers nu na vergissingen en kleine overtredingen torenhoge boetes betalen, terwijl de 'echte boeven' vaak vrijuit gaan. PvdA, CDA en D66 steunen zijn plan, maar coalitiepartij VVD is kritisch. Vooral CDA en D66 protesteren al langer tegen de huidige fraudewet. De Kamerleden Pieter Heerma (CDA) en Steven van Weyenberg (D66) zijn dan ook blij met Asschers besluit. Ze verwijten de regeringspartijen VVD en PvdA dat ze dat een jaar hebben geblokkeerd.

Fraudeurs
 
Niettemin reageert ook PvdA-Kamerlid John Kerstens tevreden op de nieuwe aanpak. ‘Fraudeurs moeten worden aangepakt. Mensen die door de bomen het bos niet meer zien, of zich vergissen, niet.’ De PvdA stemde destijds tegen de fraudewet. Ze zat toen in de oppositie.

VVD: reserves

Anoushka Schut van de VVD heeft echter reserves. Ze vindt het goed dat de uitvoering van de wet verandert, zodat mensen die vergissingen begaan niet worden gestraft. Maar de fraudewet zelf moet volgens haar in stand blijven. Misbruik van gemeenschapsgeld moet worden aangepakt. 'Want frauderen met uitkeringen is de bijl aan de wortel van de sociale zekerheid.' De versoepelingen van Asscher gaan haar deels te ver.

Opzet

Er wordt voortaan alleen nog een boete van 100 procent van het gefraudeerde bedrag opgelegd als er met opzet is gefraudeerd, meldt Asscher. Bij grove schuld volgt een boete van 75 procent. In de overige gevallen bedraagt de boete 50 procent van het gefraudeerde bedrag. Bij verminderde verwijtbaarheid is de boete 25 procent van dit bedrag. De ten onrechte ontvangen uitkering moet wel altijd worden terugbetaald. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door hoekstra op
De 2e Kamer heeft een hoorzitting gehouden over deze wet. Door bijna iedereen die was uitgenodigd is gewaarschuwd voor de gevolgen die nu door de rechter en de nationale ombudsman ook zijn genoemd. Niet iedereen; de mensen die door Sjoerd Potters van de VVD waren uitgenodigd zongen het VVD-lied. Wet is desondanks aangenomen en heeft voor een hoop ellende en gedoe gezorgd. Vervolgens is er dus een rechter en een nationale ombudsman nodig om de minister voldoende in handen te geven om tegen de VVD fractie in te kunnen gaan. Politiek allemaal noodzakelijk maar wel over de ruggen van de meest kwetsbare bijstandsgerechtigden.
Door Anneke van Santen op
- Nu nog standaard opnemen dat er rekening wordt met een beslagvrije voet, door gemeenten, UWV en SVB.
- medewerkers verplicht bijscholing geven op wet en recht kennis.
-