of 59232 LinkedIn

Arnhem gaat pgb's voorschieten aan zzp'ers

Als zzp'ers in de problemen komen omdat de Sociale Verzekeringsbank de pgb's niet uitbetaald, kunnen ze zich  bij de gemeente Arnhem melden.

De gemeente Arnhem gaat in noodgevallen persoonsgebonden budgetten voorschieten aan zzp’ers die door de Sociale Verzekeringsbank niet uitbetaald krijgen. Dat heeft het college van Arnhem onlangs besloten. Eerder keerde de gemeente ook al voorschotten uit aan 200 thuishulpen die niet betaald kregen.

Problemen

De problemen met de pgb’s zijn dit jaar ontstaan nadat het systeem gewijzigd is. Mensen krijgen het pgb niet meer zelf uitgekeerd, maar gemeenten maken de budgetten over aan de SVB. Die moet dan de zorgverleners betalen. Maar sinds de overgang zijn hier al problemen mee, soms omdat gegevens niet goed aangeleverd zijn door gemeenten of cliënten. Staatssecretaris Van Rijn ligt onder vuur omdat de overgang zo rommelig verloopt.


Niet meer leveren
Het is de derde keer dit jaar dat Arnhem te hulp schiet bij problemen die ontstaan zijn na de stelselwijziging. Er was al een regeling voor inwoners die in problemen kwamen als de zorgverlener niet betaald kreeg en daardoor dreigde de zorg niet meer te leveren. Vooral vlak na de jaarwisseling werd de gemeente hier veel over gebeld. ‘Uiteindelijk hebben we geen geld hoeven uitkeren’, meldt een woordvoerder. ‘Door bemiddeling vanuit het stadhuis of vanuit de wijkteams kwam het uiteindelijk toch goed en betaalde de SVB toch uit.’


Thuishulpen
Daarnaast heeft de gemeente er via de thuiszorg voor gezorgd dat 200 thuishulpen hun geld kregen. Ook hier was de betaling door de SVB niet goed geregeld en moesten mensen twee maanden op hun geld wachten. Inmiddels is die betaling redelijk goed op gang gekomen en is het voor het overgrote deel van deze 200 mensen geregeld, aldus de woordvoerder. Een klein aantal thuishulpen heeft ook een tweede maand een voorschot gekregen dat de gemeente heeft betaald.


Geen brood meer
‘Nadat we de situatie bij de thuishulpen gezien hadden, kwam de vraag boven of er nog andere partijen in de problemen komen’, aldus de woordvoerder. ‘Toen is besloten om zzp’ers die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de betaling en dus echt bijna geen brood meer kunnen kopen of de huur niet meer kunnen betalen te ondersteunen.’ Om hoeveel mensen dat gaat, is moeilijk te zeggen, omdat niet duidelijk is of deze zorgverleners misschien nog neveninkomsten hebben of een partner die wel inkomen heeft. ‘Het gaat om mensen die echt problemen ondervinden. Die kunnen zich bij de gemeente melden.’  

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Zou het niet logischer zijn als de SVB zelf voorschotten gaat uitbetalen als het niet tot een snellere afhandeling van aanvragen kan komen? De gemeente gaat nu onnodig de risico's lopen.