of 59232 LinkedIn

Amsterdam pakt werkloosheid en armoede aan

In het coalitieakkoord sprak het college al af dat Amsterdam meer mensen aan het werk wil helpen, dat werk moet lonen en dat de stad armoede actief bestrijdt. Amsterdam heeft al een aantal maatregelen aangekondigd om de armoede in de stad aan te pakken.
Reageer

De gemeente Amsterdam verruilt de constructie waarin werklozen met behoud van uitkering onbetaald werk verrichten, voor tijdelijk gesubsidieerde banen met uitzicht op vast werk. Het creëren van de zogenoemde perspectiefbanen begint als proef. De gemeente trekt er voor komend jaar 4,3 miljoen euro voor uit.

Specifiek voor jongeren
De proef moet volgens wethouder Arjan Vliegenthart van Werk, Inkomen en Participatie leiden tot 425 banen, waarvan 115 specifiek voor jongeren. Een perspectiefbaan is een baan voor werklozen met afstand tot de arbeidsmarkt (door bijvoorbeeld leeftijd of gebrek aan opleiding of werkervaring), die voor twee jaar voor de helft door de gemeente wordt gesubsidieerd in de hoop dat de werkgever de betreffende persoon daarna in dienst neemt. Daar staat tegenover dat de gemeente wil stoppen met het laten verrichten van onbetaald werk met behoud van een uitkering.

Armoede
In het coalitieakkoord sprak het college al af dat Amsterdam meer mensen aan het werk wil helpen, dat werk moet lonen en dat de stad armoede actief bestrijdt. Amsterdam heeft al een aantal maatregelen aangekondigd om de armoede in de stad aan te pakken. Er komt een proef met gratis openbaar vervoer voor ouderen die tot de minima horen. De identiteitskaart voor mensen met een laag inkomen wordt gratis en er komt een gratis aanvullende ziektekostenverzekering voor minima.

120 procent
Bovendien gaat de grens waarop mensen een beroep kunnen doen op armoedevoorzieningen omhoog van 110 naar 120 procent van het minimumloon. Volgens de gemeente kunnen door deze maatregel 15.000 extra huishoudens een beroep doen op de armoederegelingen.

Kinderen
Voor de plannen trekt de gemeente 20 miljoen euro extra uit. Een derde van het geld gaat naar zo’n 6500 kinderen die in armoede opgroeien. Zij krijgen een vergoeding voor de aanschaf van schoolboeken, een bijdrage voor de sportcontributie en de aanschaf van een computer. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.