Advertentie
sociaal / Nieuws

Aantal vroegtijdig schoolverlaters daalt

Schooluitval vindt vooral plaats in het middelbaar beroepsonderwijs, en dan met name in de laagste twee niveaus. Uit cijfers blijkt dat dit aantal fors daalt.

16 januari 2014

Het aantal scholieren dat zonder diploma de opleiding verlaat, is in 2013 flink teruggelopen. Dat meldde dagblad Trouw donderdag op basis van cijfers van het ministerie van OCW. Waar in 2012 bijna 36.000 jongeren voortijdig school verlieten, liep dat aantal vorig jaar met 8300 terug.

Middelbaar beroepsonderwijs
Schooluitval vindt vooral plaats in het middelbaar beroepsonderwijs, en dan met name in de laagste twee niveaus. In maart volgt een nadere analyse van de cijfers.

Winst voor samenleving
Minister Jet Bussemaker is tevreden. ,,Uit onderzoek blijkt dat 20,6 procent van de uitvallers wordt verdacht van een misdrijf en in aanraking komt met politie of justitie. Onder mensen met een diploma is dat 3,8 procent'', zo zegt ze. ,,Ze zijn vaker ziek, verliezen eerder hun baan, zijn vaker werkloos. Minder schooluitval is winst voor de samenleving.''

Scherper toezicht
Volgens Bussemaker is het aantal vroegtijdige schoolverlaters teruggelopen door scherper toezicht en een actieve aanpak. ,,Door erop af te gaan'', legt ze uit. ,,Omdat leerplichtambtenaren en docenten die dag in, dag uit elke keer als iemand er niet is, er gelijk achteraan gaan. Dat werkt in het algemeen: jongeren bij hun lurven pakken en ze vragen: 'Zou jij eigenlijk niet eens naar school gaan?.''

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

huisman / gemeente
Het aantal leerlingen loopt terug, dus ook het aantal schoolverlaters. Reken dit nu eens om in procenten. Dan krijg je een helder beeld.
Advertentie