Advertentie
sociaal / Nieuws

Aantal schuldsaneringen weer toegenomen

Vorig jaar zijn er bijna 11.000 schuldsaneringen beëindigd. De toename van het aantal schuldsaneringen is vooral te wijten aan de economische crisis.

02 april 2012

Het aantal schuldsaneringen blijft toenemen. De rechter heeft er vorig jaar 15.000 uitgesproken, bijna 30 procent meer dan in 2010. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gemeld. Sinds halverwege 2009 stijgt het aantal schuldsaneringen.

Bewindvoerder

Particulieren en zelfstandige ondernemers die niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen, kunnen onder voorwaarden van de regeling gebruikmaken om te komen tot een sanering van hun schulden. Daarbij betaalt iemand onder toezicht van een bewindvoerder zoveel mogelijk terug aan de schuldeisers. Na zo'n drie jaar scheldt de rechter een mogelijke restschuld kwijt.

Friesland en Zuid-Holland
Vorig zijn bijna 11.000 schuldsaneringen beëindigd. Daarvan eindigde 77 procent met een schone lei. De toename van het aantal schuldsaneringen is vooral te wijten aan de economische crisis. Meer bedrijven gaan failliet en steeds meer mensen verliezen hun baan. Ook hebben veel mensen langdurig dubbele woonlasten en tonen schuldeisers minder coulance, aldus het CBS. Vooral in Friesland en Zuid-Holland steeg het aantal schuldsaneringen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Het aantal schuldsaneringen is vooral te wijten aan de economische crisis/faillissementen van werkgevers/dubbele woonlasten/schuldeisers.

Zo wordt er gesteld.

Aan de eerste twee zaken kun je als "gewone man" niets doen.

Dubbele woonlasten ?

Je koopt pas een nieuwe woning als de oude is verkocht. Heel simpel.

Minder coulance schuldeisers ?

Waarvoor worden heel vaak schulden gemaakt ?

Voor luxegoederen, auto's en soms zelfs vakanties.

Laatste twee oorzaken heeft dus wel degelijk te maken met verwijdbaar gedrag.

Eerst sparen dan kopen, dat kan veel problemen voorkomen.
H.H. / Financieel gemeente ambtenaar
Voor een deel zal Henk best gelijk hebben, maar zou het ook zo kunnen zijn dat steeds meer mensen met een laag inkomen, dat niet of nauwelijks wordt gecompenseerd, er als gevolg van het betere hakwerk van dit afbraakkabinet met daarbij de continue stijgende energie- en zorgkosten de hogere lasten niet meer kunnen betalen en daardoor dus in de problemen komen. Zou deze groep niet groter kunnen zijn dat de groep die Henk beschrijft?
Advertentie