of 59232 LinkedIn

41 miljoen moet 'opeten' zzp-pensioen tegengaan

Niet alleen mensen in loondienst, ook zzp'ers hoeven vanaf volgend jaar niet meer hun pensioen op te eten voor ze een uitkering krijgen. Dat wil staatssecretaris Klijnsma.
Reageer

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken trekt 41 miljoen euro uit voor een plan dat met voorkomen dat Zzp'ers die in de bijstand komen hun pensioen moeten 'opeten. Het geld is bedoeld voor een regeling voor 2015.

150 miljoen per jaar

Vanaf 2016 wil Klijnsma komen met een definitieve regeling. Daarover zijn eerder afspraken gemaakt in de onderhandelingen tussen kabinet, coalitie en de bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP. Er is een bedrag van 150 miljoen per jaar voor gereserveerd. De staatssecretaris overlegt over deze regeling met de de zzp-sector en gemeenten. Die gesprekken zullen nog enige tijd in beslag nemen. Eerder meldde Klijnsma nog naar aanleiding van Zzp'er in Haarlem die zijn pensioen moet opnemen alvorens een uitkering te krijgen dat eind november een wet naar de Kamer zou gaan hierover.

Niet dwingen

In een Kamerdebat woensdag zal Klijnsma zich naar verwachting aansluiten bij een voorstel van de SP over pensioen en bijstand, omdat dat aansluit bij haar eigen intenties. SP-Kamerlid Ulenbelt wil wettelijk vastleggen dat gemeenten bijstandsgerechtigden niet mogen dwingen hun pensioen 'op te eten' voor ze een uitkering aanvragen. De kwestie werd enkele maanden terug actueel toen de gemeente Enschede bijstandsaanvragers wilde verplichten eerst hun potje voor aanvullend pensioen op te souperen. Na kritiek van onder anderen Klijnsma trok Enschede dat plan weer in. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.