of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • De branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK is kritisch over de hoge rentes die door sociale kredietbanken in 132 gemeenten worden geheven. Volgens het consumentenprogramma Kassa rekenen sociale kredietbanken soms het maximumtarief van 14 procent.

  NVVK kritisch over hoge rentes gemeentekredieten

  De branchevereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren NVVK is kritisch over de hoge rentes die door sociale kredietbanken in 132 gemeenten worden geheven. Volgens het consumentenprogramma Kassa rekenen sociale kredietbanken soms het maximumtarief van 14 procent.

 • De Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman verklaarden twee klachten van de (stief)ouders gegrond. Ze vinden dat gemeenten goed moeten opletten op welke gegevens ze met wie delen en daarbij de belangen van minderjarigen in de gaten moeten houden. Zo mag informatie die niet noodzakelijk is, niet worden verstrekt. De informatie moet essentieel zijn voor de jeugdige en niet onnodig belastend.

  Ombudsman: 'Gemeente moet oppassen met informatie kind'

  Reageer

  Gemeenten mogen niet zomaar persoonlijke informatie verstrekken over minderjarigen, ook niet binnen een gezinssituatie. Leeuwarden ging de fout in met een gezin waarin drie jongens voor hun eigen situatie hulp en een persoonsgebonden budget nodig hadden. De gemeente stuurde informatie naar het gezin waarin gevoelige gegevens stonden over de jongens - tussen de twaalf en zestien jaar - die ze onderling van elkaar konden lezen. En dat was niet de bedoeling.